Četvrtak, 23 Kolovoz 2018 13:08

Vinari iz Češke u posjeti vinariji Krauthaker i Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OKRUG ZNOJIMO IMA 1200 HA VINOGRADA POZNATIH POD NAZIVOM PLAVI PODRUMI -

KUTJEVO – Na svojoj stručnoj ekskurziji koju su započeli sa slovenskim vinorodnim područjem oko Ormoža, vinogradari iz Češke posjetili su Požeštinu i kutjevačko vinogorje. Ukupno njih 24 u svojoj posjeti odsjeli su u Restoranu i prenoćištu Schon Blick u Vetovu, a u svom posjetu planirali su obići nekoliko vinarija. Tako su u kutjevačkom vinogorju posjetili Vinogradarstvo i vinariju Krauthaker, gdje su obišli vinograde, novi podrum u Industrijskoj zoni i stari podrum s kušaonicom. Kako su kod Krauthakera već počele berbe vidjeli su cijeli proces od prijema grožđa, vaganja, prešanja i pretakanja u bačve. Cijeli proces a posebno njegovanje vina u podrumu pojasnim im je Vlado Krauthaker, jedan od najpoznatijih i nagrađivanih vinara Kutjevačkog vinogorja.

- Mi smo vinogradari i vinari iz Okruga Znojimo, Udruga Ceh vinara, uglavnom mali vinogradari koji uzgajaju od 5 do 15 ha vinograda. Cijelo vinogorje ima oko 1.200 ha pod vinovom lozom, a poznati smo u javnosti kao vinogorje Plavih podruma. Uglavnom svi naši vinari imaju svoje podrume u koje mogu primiti kupce i goste na kušanje i prodaju vina. Najviše se uzgaja laški rizling, graševina, rajnski rizling, sauvignon i pinot. Vino uglavnom prodaju na kućnom pragu, što preko ugostiteljskih objekata i restorana, a najviše u glavnog gradu u Pragu – istakao je predsjednik Vinarske udruge Znojimo, Marek Špalek.

Češki vinari posjetili su i vinski podrum Kutjeva d.d., a drugi dan su nastavili prema najpoznatijoj vinskoj pokrajini u Mađarskoj, Vilanji. Vrijeme za višednevnu ekskurziju mogli su odvojiti baš sada, jer kod njih još nije krenula berba, kao kod nas, najranija berba grožđa do sada u Kutjevačkom vinogorju.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska