Utorak, 26 Ožujak 2019 10:16

Mirna, ali radno aktivna godina u kojoj je proslavljeno 140 godina postojanja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

141. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-A PAKRAC - 

PAKRAC - Od 14 ukupno odrađenih tehničkih intervencija prošle godine samo 6 je bilo požarnih, od kojih su dvije bile na gospodarskim i stambenim zgradama, a 4 na otvorenom prostoru. Uz 143 razna druga događaja koje su pakrački vatrogasci odradili u 2018. (prijevoz vode, ispumpavanja bunara, ispiranje kanalizacije, rad motornom pilom i autoljestvama) bila je to relativno mirna godina, sažetak je izvještaja o radu DVD-a Pakrac u protekloj godini koje je podnio njegov zapovjednik Ilija Turković ml. pred prepunom vijećnicom kurije Janković na 141. redovnoj godišnjoj skupštini DVD-a Pakrac.

Centralni prošlogodišnji događaj ovog dugovječnog Društva bilo je svečano obilježavanje 140 godina postojanja uz prisustvo brojnih uzvanika i cijenjenih gostiju, a istom prigodom u muzeju Pakrac organizirana je i izložba povijesnih eksponata DVD-a Pakrac koji su sačuvani i spašeni od propadanja i uništenja. DVD Pakrac se osim godinama postojanja može pohvaliti i članstvom koje trenutno broji njih 125. Od 30 operativnih članova, 20 ih ima svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti tako da je odaziv ljudstva na intervencije zadovoljavajuć, a struktura članstva sastoji se od 35 članova bez ispita, 14 ispitanih vatrogasaca i jednako toliko vatrogasaca prve klase, 13 dočasnika, 10 dočasnika prva klase, 7 časnika, 6 časnika prve klase i jedan viši vatrogasni časnik. Svoju radnu spremnost i sposobnost redovito održavaju internim vježbama kojih su protekle godine održali čak 17, dok su svoju spremnost javnosti prikazali na združenoj vatrogasnoj vježbi održanoj u svibnju 2018. u Prekopakri, povodom obljetnice 90. godina postojanja DVD-a Prekopakra, gdje su demonstrirali rad s hidrauličnim alatom i spašavanje unesrećenih osoba.

Na mnogobrojne prošlogodišnje aktivnosti DVD Pakrac utrošio je nešto više od 678.000 kuna čega je polovica tj 333.000 kuna utrošena na plaće zaposlenih, dok je ukupni prošlogodišnji prihod iznosio nešto manje od 723.000 kuna u čemu 140.000 kuna otpada na vlastiti prihod izvijestila je podnoseći financijski izvještaj Tatjana Luksetić, blagajnica Društva. Financijski plan za narednu godinu predviđa proračun od cca 624.000 kuna, dok su planom rada obuhvaćene sve aktivnosti na održavanju društva i bivanja na raspolaganju zajednici u kojoj žive i rade kako su uredno i efikasno radili sve ove protekle godine.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pakrac poštovano je i cijenjeno potvrda čega je bila prisutnost brojnih prijateljskih DVD-ova iz okolice, a i šire, kojih je na sinoćnjoj skupštini bilo 33 uz prisustvo predstavnika i dvije javne vatrogasne postrojbe. Zapovjednici brojnih prijateljskih DVD-ova čestitali su pakračkom na dugogodišnjem postojanju i kvalitetnom radu te mu poželjeli sve najbolje i u budućnosti a čestitkama su se pridružili i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te predsjednik Vatrogasne zajednice županije Željko Petrović koji su se u svojim obraćanjima osvrnuli na dugo očekivani najavljeni Zakon o vatrogastvu i izrazili nadu da će njegovo konačno donošenje vatrogascima omogućiti bolji zakonski i financijski položaj koji svakako zaslužuju.

Ova skupština bila je i prilika da se zaslužnim članovima uruče diplome za dugogodišnju aktivnost i postignuća u stručnom osposobljavanju koje su primili: za 40 godina rada u vatrogastvu priznanje je primio Dragutin Kralj, za deset godina rada u vatrogastvu spomenice su primili Ivana Dvoržak, Igor Kelemen, Vesna Turković, Damir Feldvebl, Antonio Plaščar, Katica Žgela i Sanja Turković. Diplome o stjecanju zvanja u vatrogastvu primili su: za vatrogasnog časnika Josip Valentić, Vlatko Bahnik, Sven Zerdin, Mihael Kurjak, Alen Birešić i Tomislav Žgela, za vatrogasca diplomu je primio Tin Božina, dok je za vatrogasca prve klase diplomu primio Vlado Nervo.

Izvor: compas.com.hr