Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 31 Ožujak 2019 18:04

Najbolju sarmu priprema OPG Željko Turalija iz Veliškovca šampion požeške Sarmijade

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

NA 6. TRADICIONALNOJ SARMIJADI U POŽEGI NATJECALO SE 28 VRSTA SARME IZ 4 ŽUPANIJE -

VICE ŠAMPION VESNA MOKRI IZ RAMANOVACA I KUD ORLJAVICA IZ KUZMICE A NAJBOLJU PRIČU O SARMI ISPRIČALA ŽELJKA MARIČIĆ IZ VUKOVARA

POŽEGA – Sada već tradicionalna i nadaleko poznata 6. Sarmijada u Požegi okupila je rekordan broj natjecatelja, čak 28 vrsta sarme došlo je na natjecanje i natjecatelja iz 4 slavonske županije, iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Hotel Grgin dol ove godine je bio prepun natjecatelja, folkloraša, udruga žena, OPG-ova, obiteljskih ekipa i ekipa prijatelja, a još više brojnih posjetitelja koji su kao istinski ljubitelji sarme proveli jedan prelijepi sunčani dan, najveći dio na terasi u prirodi.

- Ponovno smo se ovdje okupili slaveći našu kraljicu stola – sarmu, iz raznih krajeva, iz četiri županije. Sve nas je ovdje okupila sarma, bilo da volimo kuhati sarmu, a još više smo ljubitelji sarme kao specijaliteta. Ovo natjecanje smo i zamislili da damo više na značaju i podignemo na pijedestal upravo našu slavonsku sarmu, njegovanje slavonskih običaja i autohtone hrane, običaja naroda doseljenih u Slavoniju, te spasimo od zaborava stare običaje i jela – istakao je Vladimir Protić, predsjednik Požeških čuvara baštine i urednik tjednika Kronika, zahvaljujući svim sudionicima na dolasku na manifestaciju, te posebno pokroviteljima gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na velikoj podršci a posebno financijskoj donaciji etno i gastro manifestacijama.

IMG 7666Sve ekipe su se potrudila i uredile svoj stol u nekom od štiha tradicije, baštine i kulture svoga kraja. Ovdje je bilo zaista uloženo puno truda nekoliko dana prije da se sve pripremi, bilo je zaista uređenih stolova koji su i prosudbenu komisiju stavili u nedoumicu, koje proglasiti najljepšima. Najtradicionalniji, s posebno starim i autohtonim jelima od kojih je kao kraljica stola u središtu bila sarma, proglašen je stol Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice, drugo mjesto zauzeo je posebno bogat ručnim radovima, starim predmetima i starim jelima, stol KUD-a Bektež, a treće mjesto zauzeo je stol obitelji Karla Ristića iz Požege. Nagrađeni su vrijednim nagradama organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

Najljepšu priču o svojoj sarmi i njenom nastanku ispričala je Željka Maričić iz Vukovara, članica KUD-a Kolo, koja je donijela recept koji se u njenom domaćinstvu prenosi s koljena na koljeno i po njemu kuhaju sve nove generacije. Jedino što se ovaj puta desilo da su i ona i jetrva jedna drugoj htjele malo napakostiti pa su svaka ubacile malo ljute paprike. No evo baš ta malo ljutkasta sarma svidjela se svima, pa će one odsada uvijek kuhati tako, a evo sada su se i pomirile.

IMG 7717

Posebna priznanja dobile su posne sarme KUD-a Bektež i Udruge žena „Vesele šokice“ iz Zagrađa, vegetarijanska sarma Etno skupine Nade Grgić iz Busnova, sarma u vinovom listu Kristine Sušilo iz Rešetara, sarma u listu od raštike – japrak sarma Ramske skupine, sarma u krumpiru po bakinom receptu iz Brestovačkog kraja. Svi oni su nagrađeni plaketama i diplomama, vrijednim nagradama kutjevačkih vinarija Krauthaker, Enjingi i Perak, koje su uručili požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Najbolju sarmu po ocjeni peteročlanog žirija, kuhara, profesora kuharstva, prehrambenih tehnologa i novinara skuhao je OPG Željka Turalije iz Veliškovaca, kraj Valpova. Turalija je već poznati kuharski majstor, prvak Hrvatske u roštilju, pobjednik na brojnim fišijadama, čobanijadama i grahijadama diljem Slavonije, Baranje i Vojvodine. Majstor je suhomesnatih delicija, prvak na Čvarkijadi a na svom turističkom imanju glavni je kuhar za sva jela, kojima svi daju ocjenu, „za prste polizat“. Kuha iz ljubavi prema jelu i najsretniji je kada gosti uživaju u delicijama koje sprema. On je dobio nagradu sponzora Auto centar Radić u vrijednosti tisuću kuna, veliki poklon paket vina, kuharske pregače i veliki kuharski expres lonac, da mu kuhanje bude brže.

- U svijetu moraju glumiti, lagati i proizvoditi nešto što nemaju, mi to imamo ovdje Bogom dano, imamo prekrasne ljude koji prave izvrsnu hranu, a sarma je jedna od te hrane tako zvana ,,kraljica stola''. Meni je veliko zadovoljstvo da sam na Sarmijadi po šesti put i što se održava sada već tradicionalno ovakva manifestacija i što predstavljamo bogatstvo Slavonije, bogatstvo Požege i to je ono na čemu moramo raditi. Mi prvi moramo shvatiti kakvu vrijednost imamu, moramo je cijeniti i početi prodavati, da živimo od tog svog bogatstva i onoga što imamo jer ovoga nema nigdje na svijetu osim u Slavoniji - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić na dodjeli nagrada najboljim sarmama.

IMG 7688Vice šampion na 6. Sarmijadi postala je Vesna Mokri iz Ramanovaca, kuharica od zanata, koja je na sarmijadu došla sa svoji pet prijateljica, te također odnijela vrijedne nagrade Požeških čuvara baštine. Treće mejsto odnijele su kuharice, jednog mladog Kulturno umjetničkog društva, osnovanog prošle godine, KUD-a Orljavica iz Kuzmice, kojima će također vrijedne nagrade tjednika Kronika požeško-slavonska svakako biti poticaj da svoja kuharska umijeća pokažu i na ostalim etno i gastro manifestacijama u Požeštini koje organizira ova medijska kuća.

 

- Čast mi je biti danas ovdje, biti svjedok još jednoj manifestaciji koja provodi ljepotu naše Slavonije. Sarma je naša i kao takvu mi je moramo prikazivati i ponuditi ljudima, da ona bude osnova slavonskog stola. Zadnjih nekoliko dana slušamo u vijestima kako su neki ljuti zbog pokvarenog mesa koje je uvezeno iz Poljske i iz toga razloga ne mogu jesti kebab, pa dragi ljudi zato dođite kod nas u Slavoniju i jedite našu domaću sarmu. Danas ovdje možemo svjedočiti raznim vrstama sarme, 28 izlagača, 28 priča iz naše 4 slavonske županije i zaista možemo biti ponosni na ono što imamo, na našu tradiciju i naše ljude koji još uvijek drže do te tradicije i to moramo održati kao obavezu za buduće generacije koje odgajamo kako se ne bi izgubila naša Slavonija i naš slavonski ponos – rekao je župan Alojz Tomašević pri dodjeli nagrada najboljim kuharima sarme.

Nije to samo bilo natjecanje, nego cjelodnevno druženje svih sudionika uz tamburašku glazbu mladih tamburaša De Gotho iz Grabarja, koji su svojom glazbom oduševili i sve povukli u tradicionalne bećarce i slavonsko kolo.

Tjednik Kronika požeško-slavonska i Požeški čuvari baštine najavili su i svoju sljedeću manifestaciju 2. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u roštiljanju Grill Slavonica 28. travnja, na kojemu se očekuje još više od prošlogodišnjih 66 ekipa koje su roštiljale, te 4. „Slan-vin“ Festival slanine i vina u Kaptolu 25. svibnja na kojemu se očekuje veliki broj ekipa iz cijele Slavonije koje će se natjecati u pečenju slanine i pripremanju najljepše „slaninske ruže“. Uz dodjelu priznanja za najbolje ocjenjena vina na „Vino-kapu“, degustaciju velikog broja nagrađenih vina i sve posjetitelje očekuje odlična zabava uz glazbu.

Galerija slika