Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Listopad 2019 09:43

Fran i Dino šesti na robotičkom natjecanju MakeX Europen Open 2019.

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

MakeX je platforma robotičkih natjecanja s ciljem poticanja kreativnosti, dijeljenja i suradnje kroz STEAM. Temelji se na istoj tehnologiji kao i Croatian Makers liga, mBot robotima.

U Hrvatskoj se prvo MakeX natjecanje održalo u šk. god. 2017./18. te ga organizira IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih). U projekt su se uključile najbolje ustanove iz drugih IRIM-ovih projekata, prvenstveno Croatian Makers lige. Velika prednost ovog natjecanja je da svi učenici imaju iste setove, te tako i iste prilike – rezultati neće ovisiti o financijskoj snazi timova koji stoje iza njih, a pogotovo zato jer što oprema, kao i za Croatian Makers ligu, donirana. Na natjecanju u Hrvatskoj mogu sudjelovati sva djeca osnovnoškolske dobi (mlađa dobna skupina od 1.- 4. razreda i starija od 5.- 8. razreda).

Tematika natjecanja se svake godine mijenja te je povezana s problemima s kojima se svakodnevno susrećemo poput zagađenja okoliša, sigurnosti hrane, recikliranja i drugih tema.
MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema. U njemu sudjeluje više od 10 000 djece iz preko 30 zemalja u svijetu. A3

Natjecanje MakeX 2019. održano je u Zagrebu 12. 10. 2019. U starijoj dobnoj skupini sudjelovalo je 76 ekipa. Poslije provedenih kvalifikacija u finalnom natjecanju plasiralo se 32 ekipe . Ekipa učenika Udruge, Fran Josipović i Dino Milevoj osvojili su šesto mjesto. S njima u ekipi je bila ekipa saveznika iz Osnovne škole braće Radić Botinac, Zagreb. Fran i Dino su se pripremali u Gimnaziji Požega, a mentor ekipe je dr.sc. Ljiljana Miletić.

Ekipa Udruge informatičara Požeško- slavonske županije ima i sljedeće rezultate. Tri godine prvaci su regije Požega za stariju dobnu skupinu ( 6. – 8. razred) s robotima - mBotovima. Ove godine su kao prvaci regije sudjelovali na Superfinalu Croatian Makers lige u Zagrebu 25.5. 2019. Superfinale Croatian Makers lige je napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi. Pozvani su između 40 najboljih ekipa, od ukupno 300 ekipa koje su sudjelovali na natjecanju tijekom cijele školske godine. Na tom natjecanju nastupili su učenici: Fran Josipović, Dino Milevoj, Nina Milevoj ,Jure Miličević i Šimun Klarić. Postigli su deveti rezultat. Najveći uspjeh ostvarili su prošle godine gdje su na državnom natjecanju MakeX osvojili drugo mjesto. Na MakeX 2018. za ekipu su nastupili Fran Josipović i Dino Milevoj.

Udruga informatičara bila je uključena u projekt Generacija Next, a ove godine su uključeni u projekt Generacija Now.