Subota, 20 Lipanj 2020 10:32

Kako prevladati tešku situaciju koju doživljavaju vinari i dočekati berbu grožđa

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

REDOVNA GODIŠNJA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE KUTJEVAČKI VINARI - 

KUTJEVO - Svoju Redovnu godišnju i izvještajnu skupštinu održala je Udruga Kutjevački vinari, u situaciji, posebno teškoj za vinogradare i vinare. Kriza s korona virusom i potpuno zaustavljanje ugostiteljstva i turizma, rezultiralo je ne prodavanjem vina kroz nekoliko mjeseci. Vinari su ostali bez prihoda i dohotka,podrumi su za sada puni vina, teška je financijska situacija, vinogradi traže nova ulaganja u održavanje i svakodnevnu zaštitu, zaštitna sredstva su skupa, a glavno pitanje je, tko će moći financijski izdržati berbu, koja iziskuje posebna i dodatna financijska sredstva i gdje spremiti novo vino, kada su mnogima podrumi još puni. Uz redovite probleme s kojima se suočava udruga u radu, nedostatak financijskih sredstava za ozbiljniji rad i pomoć članovima, sve veća dugovanja članova udruge prema udruzi za obveze, nisu u zadnje vrijeme uspjeli niti s jednim projektom koji su prijavili na EU fondove, otkazali su i jedinstvenu manifestaciju Svijet graševine i vrlo cijenjeno ocjenjivanje kvalitete graševine na koje dolaze vinari s graševinama iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, uglavnom i zbog lošeg financijskog stanja udruge. Između ostalog postavljeno je i pitanje da li grad Kutjevo može više učiniti za udrugu, jer istovremeno kada se razgovara o 20-tak tisuća pomoći za udrugu, za nogomet se uvijek izdvoji 500 tisuća kuna. Da li je grad Kutjevo u svijetu poznat po graševini i vinu ili po nogometu? - na to pitanje nije mogao odgovoriti prvi čovjek grada, jer nije došao na Skupštinu.

Zamjenik gradonačelnika Ivica Malnar istakao je da grad Kutjevo ima smanjene prihode, kao i sve jedinice lokalne samouprave, da su trenutno u nekoliko velikih projekata koje dodatno financiraju uz sredstva EU i sredstva države, ali da se može i mora ići na traženje rješenja za vinare, kako i za cijelo kutjevačko gospodarstvo. Ova gradska uprava do sada je najviše od svih napravila i pomagala gospodarstvu, no sada je isto pretrpio velike štete od korona krize. Tražio je i malo više suradnje međusobno i da se kao. npr. kada kreće izgradnja vinske ceste prema Mitrovcu, ne desi da neki pojedinci neće potpisati suglasnost, nego još očekuju novce od grada, a trebali bi dobiti cestu kroz svoje vinograde.

Predsjednik udruge Ivan Grgić, osim što je istakao slabu financijsku stranu udruge, podnio je i izvješća o radu udruge za proteklo razdoblje. Tako smo saznali da je udruga podnijela svoje prijave na EU natječaje, čak i sa Mađarima u okviru prekogranične suradnje, no nisu prošli s tim projektima. Zbog financijske situacije i koštanja oko 40 tisuća kuna, odustalo se od već tradicionalnog i uvijek dobro primljenog ocjenjivanja vina na koje se odazove i preko 150 vinara. Plan je da ocjenjivanje pokušaju organizirati u listopadu. Ove godine nisu uspjeli dobiti niti sredstva za vrlo cijenjeni Simpozij o graševini.

Udruga je u suradnji s rasadničarima za ovu godinu pripremila 36 tisuća cjepova klonske selekcije graševine, za sve koji idu u sadnju novih površina ili zamjenjuju stare loze.

Ukupni prihod u 2019. godini bio je 333 tisuće kuna, no rashod je iznosio 399 tisuća kuna. Udruga se bavi i gospodarskom djelatnosti, kroz rad na analizama u vlastitom laboratoriju i kroz uslugu pokretne punionice vina. No i uz gospodarsku djelatnost nisu uspjeli pokriti sve rashode, prihod od punjenja vina 125 tisuća kuna i prihod laboratorija 53 tisuće kuna, koje su pokrili ostatkom prihoda iz prošlih, za udrugu svjetlijih godina.

Trenutno udruga provodi dva projekta, "Unapređenje proizvodnje grožđa i vina u vinogradima Kutjevo, Požega, Pleternica" kroz pet godina a na raspolaganju imaju 70 tisuća kuna za financiranje projekta, te "Introdukcija sorata vinove loze s otpornošću na gljivične bolesti prikladnih za područje kutjevačkog vinogorja" kroz pet godine a na raspolaganju imaju 15 tisuća kuna godišnje za provođenje projekta.

Krenuli su i u realizaciju projekta "Kuća vinara" za koju su imali i objekt, no nije prošao projekt uređenja objekta u koji su planirali smjestiti vinski laboratorij, poslovne urede udruge i prostor za rad udruge, sjednice i ostalo.

Predsjednik Grgić zahvalio se svima koji su im pomogli u realizaciji njihovog programa rada, posebno na održavanju vinskih manifestacija, koje će nastaviti i u ovoj godini, nadolazeće na jesen Martinje i u zimiVincelovo.

Rad skupštine pozdravio je i zamjenik župana za gospodarske djelatnosti Željko Jakopović koji je ponovio da su i oni kao područna samouprava pretrpjeli smanjenje prihoda, pa time i svoju mogućnost većih pomoći gospodarstvu i lokalnim zajednicama. No on vidi pozitivno što su svi preživjeli najteža vremena, što svi posluju i uz otežane okolnosti, te predlaže da se pokuša zajednički pronaći rješenje da se pomogne svim vinogradarima, posebno da se pripremi pomoć za berbe grožđa koje nas očekuju za dva do tri mjeseca. Županija će svakako u okviru svojih mogućnosti pomoći i poduprijeti sve napore vinogradara i same udruge na pomoći svojim članovima.