Petak, 26 Lipanj 2020 10:46

Misa zahvalnica u požeškoj Katedrali na svršetku školske godine

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

POŽEGA - Na svršetku školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali svetu misu zahvalnicu za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi te za predstavnike učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege. Koncelebrirali su Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, Marijan Pavelić i Krunoslav Siroglavić vjeroučitelji te Ivica Bošnjak duhovnik u spomenutim školama, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i župni vikari grada Požege. Pozdravljajući učenike i druge sudionike slavlja, biskup je rekao da je lijepo što su se okupili u Katedrali posvjedočiti Bogu zahvalnost na svršetku školske godine, koja nije bila lagana u drugom polugodištu zbog ugroze koronavirusom. Stvorenim stanjem u školskom sustavu i šire u društvu, virus nas je podsjetio kako smo krhki i ranjivi, te da mi na koncu pripadamo Bogu, jer sve je drugo prolazno, a samo je Bog naš čvrsti oslonac, ustvrdio je biskup i pozvao nazočne neka i za navedeno iskustvo zahvale Bogu.

U homiliji biskup je zapodjenuo razgovor s učenicima, zanimajući se za sve ono što će ponijeti u život iz ove školske godine u kojoj se određeno vrijeme nastava održavala online putem, a u nižim razredima preko televizije, bez osobnih susreta učenika i učitelja. Zahvalio je svećenicima, vjeroučiteljima, učiteljima i profesorima na čelu s ravnateljima za ono što su u izvanrednim okolnostima tijekom drugog polugodišta protekle školske godine s osobitom požrtvovnošću učinili za učenike, na što su nazočni odgovorili pljeskom. Poželio im je da budu radosni ovog ljeta, te da najesen uz pomoć Božju i u školi i u obitelji nastave živjeti na Isusov način koji izgrađuje.

Završavajući misno slavlje biskup Antun je kazao nazočnim učenicima kako je na današnji dan prije 48 godina u zagrebačkoj Katedrali bio zaređen za svećenika, spomenuvši da je njihovu zahvaljivanju za proteklu školsku godinu dodao svoju zahvalnost za dar svećeništva, kao i za nazočnog đakona Mateja Silukovića, koji će sljedeće subote, 27. lipnja zajedno s još jednim đakonom ovdje u požeškoj Katedrali biti zaređen za svećenika. Navedene biskupove riječi  nazočni učenici popratili su dugotrajnim pljeskom. Zaželio je svima sretan ljetni odmor te je na učenike, nastavnike, profesore i školske djelatnike zazvao Božji blagoslov.

Pjevanje na svetom slavlju predvodio je dječji zbor Katoličke osnovne škole pod ravnanjem profesorice Ljube Šolić.