Srijeda, 08 Srpanj 2020 10:40

Na 13. Županijsko ocjenjivanje vina Vino-kap Kaptol pristiglo 80 uzoraka

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ORGANIZATOR UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA VINO-KAP KAPTOL - 

KAPTOL - Unatoč korona krizi i prolongiranju Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap Kaptol uspjela je organizirati svoje 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina. Ove godine održat će se samo županijsko ocjenjivanja, bez međunarodnog dijela jer zbog korona krize ne mogu doći vinari iz Mađarske, Slovenije, Srbije i drugih država, a posebno i mađarske vinske udruge kojih je uvijek bilo puno.

- Nastojali smo svakako organizirati ovo ocjenjivanje i natjecanje u kvaliteti vina, jer nismo željeli prekinuti kontinuitet, a i stoga što su mnoga natjecanja, pa i ono u Kutjevo otkazana. Vinari trebaju što više natjecanja da bi se osvjedočili u kvalitetu svojih vina, ali i vidjeli gdje su u odnosu na ostale vinare, nove trendove u vinarstvu i svakako borili se za što bolju kvalitetu svojih vina i bolju promidžbu. Ove godine samo na ovaj županijski dio pristiglo je 80-tak uzoraka, no veseli nas što je ponovno svoja vina na ocjenjivanje donijelo i Kutjevo d.d. i svi poznatiji vinari Požeško-slavonske županije - istakao je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak.

!3. Županijsko natjecanje održava se pod pokroviteljstvom Općine Kaptol i Požeško-slavonske županije, pa su članove ocjenjivačke komisije koja ove godine radi u dvije komisije sa ukupno 20-tak ocjenjivača uz predsjednika mr. sc. Josipa Mesića, pozdravili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

- Zahvaljujem vam svima, što ste se odlučili sudjelovati na ocjenjivanju vina. a posebno vama članovima ocjenjivačke komisije koji ste odlučili pomoći i na ovaj način. Svi ste vi uglavnom upoznali ovaj potrebni trud i rad oko vinogradarstva i vinarstva, pa je naša županija i na daleko prepoznata upravo po dobrim i kvalitetnim vinima. Županija također pomaže i zajedno s državom pomoći će svima vama da prevladate ovu krizu manje prodaje vina, nešto će pomoći i turizam kojega će biti jednim dijelom. Pomoći ćemo vam i u nailazećoj berbi da lakše prevladate sve poteškoće. Požeško-slavonska županija sebi je za trajno opredjeljenje uzela razvoj poljoprivrede, a krenuli smo upravo od početka, od obrazovanja mladih za poljoprivredu. To ćemo odraditi kroz naš Centar za kompetenciju u poljoprivredi za cijelu ovu regiju i šire pri Poljoprivredno prehrambenoj školi u Požegi koja je upravo za taj novi razvoj, nove kurikulume i novo obrazovanje dobila projekt od 50-tak milijuna kuna, a očekujemo još jedan od 30-tak milijuna kuna. Ovim projektima omogućit ćemo mladim ljudima da nakon školovanja postanu eksperti za poljoprivredu, ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, ali i osposobiti za dalju preradu svojih osnovnih proizvoda, kroz pogone za preradu, hladnjače i sve ostalo potrebno za modernu poljoprivredu. Centar će privući i mlade ljude, ali i odrasle na školovanje iz šireg dijela Hrvatske - istakao je župan Tomašević.

Ocjenjivanje se održava u OŠ Vilima Korajca Kaptol, zbog potrebnog većeg prostora i epidemioloških mjera na čemu se organizator zahvaljuje ravnatelju Nini Dikliću i školi na gostoprimstvu.