Utorak, 11 Kolovoz 2020 07:16

Proslava blagdana sv. Lovre i otvorenje novog sjedišta Caritasa Požeške Biskupije

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Povodom blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa održano je središnje biskupijsko slavlje koje je okupilo brojne vjernike među kojima su bili župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Darko Puljašić, a sudjelovali su i Caritasovi volonteri iz svih župa, biskupijski stipendisti i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Biskupijsko slavlje je predvodio biskup Antun Škvorčević koji je izrekao je dobrodošlicu svim nazočnim vjernicima te istaknuo značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće.

Nakon središnjeg biskupskog slavlja uslijedilo je otvorenje i blagoslov nove zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije koje se nalazi u Cirakijevoj ulici u gradu Požegi. Održan je prigodni program u sklopu kojeg je otvoren natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021.

Biskup Antun Škvorčević je također rekao kako će svi dosadašnji projekti koje provodi Biskupija dobiti nove mogućnosti i novu kvalitetu te da će biti uvedeni novi projekti za koje do sada nije bilo prostora.

„Caritas nije institucija za socijalnu pomoć, za tu je razinu građanskih potreba zadužena država, a Caritas je vjernička dimenzija crkve po kojoj vjernici svjedoče pomoći onima koji su potrebiti, da ne budu sami. Da prepoznaju lice Isusovo koji je rekao "Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!". Caritas je stoga vjerska služba i crkva ne može bez Caritasa u smislu što je njezino postojanje služiti čovjeku i prepoznavati Isusa Krista u najmanjem čovjeku. To nije samo skupljanje materijalnih dobara te ih dijeliti, nego je to više. Ovo naše novo sjedište treba poslužiti posebno ljudima koji su u potrebi, tako da će u ovim prostorijama biti moguće bolje organizirati i Caritasovu kuhinju koja postoji već 22 godine. Biskupijski Caritas sada ima mogućnost pomoći župnim Caritasima malo više, jer biti Caritas znači biti ljudima blizu i nastojati učiniti sve. Organizirat ćemo određene radionice ovdje u sjedištu i imati one koji su zaduženi da radionice budu i drugdje. Mi smo do sada imali Obiteljski centar ”Pro vita et familia” koji je nastojao biti na raspolaganju onima koji su u poteškoćama različitih vrsta, a novo sjedište će omogućiti bolju organizaciju. Postoji zajednica „Vjera i svjetlo“, imali smo Udrugu Mi, sada imamo mogućnost da sva ta okupljanja budu održana ovdje. Otvara se nova perspektiva s otvorenjem ove nove zgrade, ova zgrada ne treba nama već treba ljudima i uređena je da služi čovjeku.“ – rekao je biskup Antun Škvorčević.

Župan Alojz Tomašević izrazio je kako je nova zgrada Biskupskog Caritasa od velike važnosti za grad Požegu i cijelu Požeško-slavonsku županiju.

„Izuzetno sam ponosan kao čovjek i kao župan što smo danas na blagdan sv. Lovre svjedoci novog poglavlja Biskupijskog Caritasa. Ovo je između ostaloga bio objekt u jako lošem stanju te sada postaje jedan biser ovoga grada, obnovljen je dio stare jezgre i sada predstavlja novu nadu i mjesto koje pruža pomoć. Sa željom i namjerom nastavka karitativne djelatnosti, ali i pružanja pomoći onima kojima je najpotrebitije. Zahvaljujem se svim svećenicima i svim volonterima na njihovom svakidašnjem doprinosu te svim dobrim ljudima što se ovakva aktivnost nastavlja. Kao župan podupirem ovakve aktivnosti i uskoro ćemo se obratiti biskupu i ravnatelju Caritasa s jednom značajnom potporom u ime Požeško-slavonske županije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

pszupanija.hr