Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2020 08:53

Suze svetog Lovre promatrali na Požeškoj gori

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Dana 15.8.2020. članovi HPD Gojzerica, planinarke i planinari, neplaninarke i neplaninari, obitelji s djecom hrabro su u večernjim satima krenuli na Požešku goru gledati ovaj prekrasan astronomski fenomen – pojavu meteorskih skupina perzeida, odnosno kako se popularno kaže Suze svetog Lovre.

Uvriježeno je vjerovanje kako će se onome tko vidi ovu zvijezdu (meteor) kako pada ispuniti želja. Upravo je ljepota ljetnog zvjezdanog neba potakla ovako velik broj sudionika na izlet.FB IMG 15975826439618012

 - Iako vremenske prilike na samom početku nisu bile naklonjene, srećom je nakon kiše došlo je razvedravanja i jasno se moglo vidjeti ono zbog čega se i išlo noću na izlet.  I zaista, nismo vidjeli samo jednu već smo svjedočili spektakularnom izgaranju cijelog roja meteora u atmosferi. Išli smo uhodanom stazom od Grginog dola, pokraj kapele sv. Vida pa do polja lavande odakle smo gledali ovaj fenomen. Osim u zvijezdama, uživali smo i u prekrasnim prizorima zalaska sunca i Požege obasjane mnogim svjetlima. Pokušali smo pogoditi gdje je koja ulica gledajući je onako obasjanu s brda.

Bilo je veoma živahno pa tako imamo novu teoriju o nastanku zvijezda padalica (dječji biseri), a koja glasi: „Kada Sunce kihne, nastanu meteori. A kada Sunce jako kiše onda ih nastane puno. Vratili smo se kućama veseli i zadovoljni s nadom da će nam se barem neka od mnogih želja i ostvariti.FB IMG 15975826536970991

Vidimo se i iduće godine bez obzira na ostvarenje naših želja. Ovakav spektakl se isplati opet vidjeti - ističe Anita Savić, voditeljica Sekcije za rad s mladima u HPD Gojzerica.