Petak, 28 Kolovoz 2020 11:16

Uz požeški festival vinogradari i vinari organizirali predavanje o Grgurevu i foto izložbu iz vinograda Požeške gore

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA "STJEPAN KOYDL" POŽEGA  -

POŽEGA - Uz požeški festival vinogradari i vinari organizirali predavanje o Grgurevu i foto izložbu iz vinograda Požeške gore. Grgurevo, jedinstvena požeška manifestacija čija je tradicija vezana uz vinogradarske običaje, a održava se 12. ožujka, kada se slavi i Dan grada, nepresušna je tema kako brojnih fotografa, slikara i pjesnika, tako i istraživača, profesora i znanstvenika. Ovo nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske poslužilo je kao inspiracija i dr. sc. Raheli Jurković te najpoznatijem požeškom fotografu Dušanu Mirkoviću za održavanje predavanja i izložbe upravo na temu vinogradarskog običaja Grgureva koja je održana u predvečerje Aurea Festa u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara "Stjepan Koydl" u njihovom podrumu duboko u požeškom Starom gradu.

 - Udruga vinogradara, vinara i voćara Stjepan Koydl željela se uključiti u obilježavanje našeg festivala kroz ovo predavanje o narodnom, gradskom običaju Grgureva. Vinogradari su bili ti koji su potaknuli i obnavljanje požeškog festivala po kojemu nas poznaje cijela Hrvatska. Posebno nam je drago što smo objedinili ove događaje i okupile se u prostoru naše Udruge koji želimo oplemeniti kroz razna događanja – rekao je Zlatko Vuković, predsjednik Udruge „Stjepan Koydl“.
Fotoreporter Dušan Mirković je kazao da prati Grgurevo pedesetak godina te da mu je bilo teško iz ogromnog broja fotografija odabrati 22 koje predstavljaju obilježavanje tog značajnog datuma. - Imao sam iznimno težak zadatak jer u gotovo 50 godina rada i praćenja Grgureva nastao je velik broj fotografija i nije bilo nimalo jednostavno odabrati samo 22 koje prikazuju jedan segment, da mladi vide kako su nekada stari obilježavali Grgurevo, a stariji da se podsjete kako je to nekada bilo.
Događaj je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i to u sklopu Dana europske baštine. O običaju Grgureva koji se stoljećima obilježava prvenstveno u požeškim vinogradima iznad grada u Požeškoj gori, nešto više poznatih i nepoznatih činjenica iznijela je dr. sc. Rahela Jirković, koja se već nekoliko godina bavi ovom temom.  - Običaj Grgureva je 2007. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro naše zemlje, a uz potporu Ministarstva kulture i Grada Požege provodim projekt istraživanja obilježavanja tog značajnog datuma u znak sjećanja na istjerivanje Turaka iz Požege nakon 150 godina vladavine što su ostvarili građani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola borbom na brdu Sokolovac iznad grada Požege.
Predavanje je došao poslušati i gradonačelnik Požege, zastupnik u Hrvatskom saboru, Darko Puljašić. - Ovo je na neki način poziv svima da dođu i budu dio povijesti našeg prekrasnog grada, ali njegove sadašnjosti i budućnosti jer na mladima svijet ostaje i oni su ti koji o Grgurevu trebaju učiti, slušati priče svojih predaka i nastaviti ovu vrijednu tradiciju koja je neizostavni dio našega grada. To je uvijek izniman i poseban događaj za naše sugrađane i brojne goste, pa budimo na to ponosni.