Nedjelja, 20 Rujan 2020 12:52

Od ponedjeljka požeška Gimnazija prelazi na nastavu na daljinu

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Od ponedjeljka, 21. rujna 2020. godine, cijela Gimnazija prelazi na nastavu na daljinu putem interneta (model C, online nastava). Predviđen je povratak na nastavu uživo u školu 5. listopada 2020. godine.

Prenosimo u cijelosti priopćenje ravnateljice dr.sc. Vesne Vlašić:

"Poštovani i dragi učenici i roditelji,

rukovođeni najboljim interesom naših učenika, uvažavajući sve propisane i preporučene zaštitne mjere te prostorne, kadrovske i materijalne uvjete u našoj školi, uložili smo mnogo napora i najbolje znanje kako bismo što duže izvodili nastavu u školi (model A). Nažalost, spletom okolnosti, dvije su profesorice i tri učenice pozitivne na test za COVID 19 pa je, posljedično, nadležna Epidemiološka služba odredila samoizolaciju za 8 naših razrednih odjela i 14 djelatnika. Iako su, prema epidemiološkim podacima, žarišta zaraze izvan Gimnazije, Epidemiološka nam je služba preporučila izvođenje nastave na daljinu putem interneta (model C, online nastava). Županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasni su s tim prijedlogom pa od 21. rujna do 5. listopada prelazimo na nastavu na daljinu za sve razredne odjele. Ostale će službe raditi u školi prema rasporedu ustaljenom od početka ove nastavne godine, a nastavnici koji nisu u (samo)izolaciji mogu, po potrebi, doći u školu. Najavljeni će roditeljski sastanci biti održani na otvorenom, prema već dogovorenom rasporedu, a zamjenici će mijenjati razrednike koji će u zakazanim terminima biti u samoizolaciji. Nastavnici će s učenicima komunicirati i dostavljati im radne materijale u danu i terminu kad imaju nastavu prema aktualnom smjenskom tjednom rasporedu sati. Od kraja smjene u petak do početka smjene u ponedjeljak te u dane praznika i blagdana, razmjena radnih materijala i obavijesti nije prihvatljiva.

Nastavnik isporučuje sadržaje, zadaje zadatke i šalje povratne informacije učenicima putem uobičajenih digitalnih alata i servisa, a svakako i dalje koristi Yammer kao osnovnu platformu za razmjenu materijala i informacija u nastavi na daljinu. Kad god je tehnički moguće i pedagoški bolje, preporučeno je koristiti aplikaciju za sastanak uživo „Google Meet“ iz Google učionice otvorene s tom namjenom za dotični razredni odjel. Očekujemo od svih učenika, nastavnika i roditelja redovitu uključenost te kvalitetnu suradnju u virtualnim učionicama i zbornici. Jednako, sve vas upućujemo na redovito praćenje novih obavijesti na mrežnom mjestu i Facebook stranici naše Gimnazije.

Učenik mora biti aktivan u virtualnom razredu svakoga radnog dana. Za neaktivnost tijekom cijeloga radnog dana, učeniku se upisuje izostanak koji treba opravdati sukladno uobičajenim pravilima i dosadašnjoj praksi. Za neprimjereni način komunikacije unutar virtualnog okružja snosit će se propisane posljedice. Nužno je da učenici, kako god je to moguće, redovito dobiju kvalitetnu povratnu informaciju o svom radu i napretku.

Podsjećamo sve na nužan oprez i poštivanje sljedećih ključnih preporuka naših epidemiologa:
  1. Osoba u samoizolaciji treba biti na kućnoj adresi i odvojena od ostalih ukućana u najvećoj mogućoj mjeri. 
  2. Ostali ukućani mogu nastaviti ići na posao ili u školu i obavljati najnužnije obveze. Ukućani trebaju izbjegavati neobavezna druženja, velika okupljanja (rođendani, svadbe, mise...), posjete starijim osobama kao i odlaske u zdravstvene ustanove, osim ako je nužno i u dogovoru s izabranim liječnikom.
  3. Najvažnije: ako učenik ili netko od ukućana dobije simptome kao što su povišena tjelesna temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i kostima, kašalj, glavobolja, grlobolja, gubitak osjeta okusa i mirisa, treba se javiti izabranom liječniku u njegovo radno vrijeme. Liječnik će ga naručiti na testiranje na COVID-19, a do dolaska nalaza testiranja svi ukućani ostaju doma. "

Ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić