Ponedjeljak, 26 Listopad 2020 09:49

Veleučilište u Požegi u novu školsku godinu upisalo 210 studenata

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NASTAVNI PROCES NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI TIJEKOM AKADEMSKE GODINE 2020./21.

POŽEGA - Nastavni proces na Veleučilištu u Požegi naša je primarna misija i u skladu s tom spoznajom  ulažemo značajne napore za unapređenje postojećih i uvođenje novih studijskih programa. Možemo sa sigurnošću potvrditi da je dugoročno ulaganje u osuvremenjivanje pristupa nastavnom procesu i ulaganje u znanstveno-stručno napredovanje vlastitog kadra doprinijelo prosperitetu Veleučilišta - istakla je dr. sc. Branka Svitlica, prof. v. š. u trajnom zvanju, prodekanica za nastavu, na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Veleučilištu u Požegi povodom početka nove školske godine.

IMG 4976

 - Kao javna visokoškolska institucija otvorili smo vrata za sve vidove suradnje, kako sa lokalnom zajednicom, tako i sa drugim javnim i poslovnim subjektima, udrugama, domaćim i međunarodno srodnim visokoškolskim  institucijama i drugim. 

Naše Veleučilište nije više tako mlada visokoškolska institucija, za par godina obilježiti će četvrt stoljeća svog postojanja i djelovanja, što nas sve skupa obvezuje  na još bolju prepoznatljivost, osobito po pitanju osuvremenjivanja nastavnog procesa i stvaranja kvalitetnih kadrova koji će zadovoljavati stvarne potrebe današnjeg tržišta rada.

Rezultat svega toga je činjenica da je ove akademske godine 2020./21. na Veleučilište upisano  210 novih brucoša, što ukupno predstavlja preko 800 aktivno upisanih studenata. Ako usporedimo prosjek upisa brucoša u protekle dvije godine, ove akademske godine upisano ih je za oko 20%  više.

Broj upisanih u 1. godinu studija na preddiplomske i diplomski stručni studij Veleučilišta u Požegi u ak. god. 2020./2021

Studij

Status 

 

UKUPNO

Kvota

Prehrambena tehnologija

Izvanredni

20

5

Redoviti

40 + 5 SD

18

Računovodstvo

Izvanredni

15

11

Redoviti

50 + 5 SD

36

Trgovina

Izvanredni

15

12

Redoviti

40 + 5 SD

21

Upravni studij

Izvanredni

30

18

Redoviti

45 + 5 SD

28

Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo

Izvanredni

20

2

Redoviti

35 + 5 SD

28

Trgovinsko poslovanje

Izvanredni

20

11

Redoviti

20 + 5 SD

20

Ukupno

380

210

Ovi podatci su ohrabrujući i u smislu trenutne demografske problematike, ali i osviještenosti mlade populacije da ulaganjem u osobno obrazovanje i stjecanje željenih kvalifikacija, mogu ostvariti buduće poslovne i životne ambicije. 

Novi studentski dom dr. Franjo Tuđman  u Požegi (kroz projekt „Slavonija“- vlade RH), ne samo što je obogatio studentski standard, nego doprinosi boljem smještaju trenutno aktivnih i privlačenju većeg broja novih nedomicilnih studenata da svoj željeni studij upišu upravo u Požegi. 

Inicijativom Ministarstva poljoprivrede od prošle akademske godine u iznosu od 10.000 kn stipendiraju se svi studenti (redoviti i izvanredni), koji studiraju stručne i sveučilišne studije Poljoprivredno-prehrambenih smjerova sa ciljem poticanja izbora ovih studijskih programa. Ova mjera pokazala se učinkovitom obzirom je odaziv  brucoša na ove smjerove znatno porastao u odnosu na protekle dvije godine.

Prema uputama MZOŠ nastava je započela na klasičan način i još uvijek se uspješno provodi uz sve mjere preporuka HZJZ i Civilnog stožera-Požegi u svezi epidemije Covid-19. Nizom internih akata i obavijesti VUP-a provedba klasične nastave propisana je za sve djelatnike i studente,  uz obvezu odgovornog pridržavanja.

IMG 4979

Prije početka nastave svi nastavnici su kroz niz radionica i edukaciju obučeni za provođenje ONLINE nastave, koju dijelom i trenutno prakticiraju u slučajevima samoizolacije ili plasiranja nastavnih sadržaja, osobito studentima podzastupljenih i ranjivih skupina u visokom obrazovanju.

Sve nastavne aktivnosti temeljito se prate, analiziraju i vrednuju kroz interni „Sustav osiguranja kvalitete“ (SOK), u svrhu praćenja uspješnosti nastavnog procesa Veleučilišta, koje je sastavni dio Europskog prostora visokog obrazovanja.

Trenutno nam svima nedostaje više opuštenog druženja, zabavnih i kulturnih okupljanja, obilježavanja brucošijada, sportskih natjecanja i svega onoga što je studentski život činio posebnim. Ne nedostaje nada da će se sve to ponovno vratiti - zaključila je prodekanica Svitlica.