Utorak, 27 Listopad 2020 09:09

Otpadne vode naselja Jakšić neće ići u vodotoke nego prema novom pročistaču u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

JAKŠIĆ - U sklopu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Pleternica“ započeli su radovi na odvodnji i u Općini Jakšić koji više neće otpadne vode voditi u obližnje vodotoke, nego ih odvesti prema budućem pročistaču u Pleternici. Ciljevi projekta su izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s 52% na 90%, a pokrivenosti s 59% na 100%, zatim povećavanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, s uvođenjem ekonomske cijene vode (načelo onečišćivač plaća).

IMG 5115

 

- Ovaj Projekt obuhvaća tri jedinice lokalne samouprave, a ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na kanalizacijskoj mreži je 134,6 milijuna kuna. Izvođač radova je zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. i tvrtka Riko d.o.o. iz Slovenije. Radovi se odvijaju željenom dinamikom i do kraja iduće godine očekujemo da će biti izvedena većina radova na izgradnji kanalizacijske mreže. Ovdje se radi na sustavu odvodnje, gdje smo do sada imali tri ispusta kanalizacije u otvorene vodotoke. Dolazilo je do zagađenja vodotoka. Ovim radovima za sva ta mjesta ćemo pokupiti i otpadnu vodu transportirati prema Pleternici do budućeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Vrijednost ovih radova je 6,8 milijuna kuna a izgradit će se gravitacijski i tlačni vod, crpna stanica, retencijski bazeni i kišni preljevi - istakao je Anto Bekić, direktor Tekije d.o.o. koja je nositelj projekta.

 

Početku radova, po financijama gotovo najvećem projektu na području općine Jakšić, nazočio je i načelnik općine Ivica Kovačević, koji je bio zadovoljan što se otpadne vode iz kanalizacije više neće ulijevati u njihove vodotoke. - Naselje Jakšić ima oko dvije tisuće stanovnika i ima izgrađen sustav kanalizacije pod 1982. godine sa tri preljevnice. Sada ćemo dobiti kanalizacijski vod dug 1.700 metara gravitacijskog i 310 metara tlačnog voda, s crpnom stanicom te spoj preko kanalizacijskih vodova do budućeg pročistača u Pleternici. Vjerujem da ćemo stavljanjem u funkciju tog sustava dobivamo kvalitetniji i uređen, ekološki čisti okoliš i zaštiti naše vodotoke. Ovo je nužno potrebno bilo dugi niz godina, ali nikada nije bilo dostatno sredstava da se izvede ovako veliki projekt. Na području općine Jakšić osam naselja ima vodovod i sustav odvodnje, a imamo još dva mala naselja Cerovac i Granje, gdje imamo već građevinske dozvole i uskoro će i oni dobiti vodovod i odvodnju, jer nam je to sada prioritet.