Petak, 30 Listopad 2020 08:48

Održana kasna i prvi puta noćna berba grožđa u pokaznom vinogradu na jedinstvenom Trgu graševine

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

KUTJEVO - Grad Kutjevo ima jedinstveni trg u svijetu, svoj Trg graševine na kojemu je i mali pokazni vinograd sa naravno, graševinom. Jedinstvena je i Udruga tamošnjih vinogradara i vinara Kutjevački vinari, a svaki član udruge ima svoj trs graševine u tom vinogradu. Naravno da svi oni imaju obvezu voditi računa o svom trsu koji je označen njihovim imenom, na ove godine zamijenili su te već pomalo uništene plastične pločice metalnima s ugraviranim imenima. Jedan od njih ima i dužnost vincilira koji se brine u potrebnim radovima na vinogradu, od orezivanja, špricanja, zametanja pa i organizacije berbe u pokaznom vinogradu.

Ove godine vincilir je bio mr. sc. Josip Mesić, voditelj vinograda Veleučilišta u Požegi i vinske klijeti iznad Podgorja i Vetova, koji pripadaju kutjevačkom vinogorju a Veleučilište je i član Udruge Kutjevački vinari. Mesić se ove godine odlučio za nešto kasnu berbu i to ovaj puta i prvu noćnu berbu. - Odlučio sam se za kasnu berbu jer je vinograd bio cijele godine u odličnoj kondiciji, grožđe je besprijekorno i odlično je urodilo. Evo i danas je svaki trs vrlo zdrav, a grožđe je iznimne slatkoće pa će i vino od ovih nekoliko kašeta biti iznimne kvalitete - istakao je Mesić. Prije nekoliko godina vincilir je bio poznati voditelj i zabavljač Drele, a danas saborski zastupnik, koji je na svojoj berbi očekivao bar 1.200 butelja nakvalitetnije graševine.

Nakon noćne berbe u kojoj smo se i mi iz medija uvjerili da je svaki grozd graševine iznimno zdrav i lijep, ali i posebno sladak, unatoč i kišnim i oblačnim danima u zadnjim tjednu. Brali su grožđe svi članovi udruge, a to nisu samo muški nego imamo i nekoliko poznatih vinarica, po čemu je Kutjevo također poznato. To nisu samo supruge vinara, nego i vinarice druge generacije, kćerke kutjevačkih vinara.

Nakon berbe održan je i ceremonijal izbora novog vincilira, koji će se od sada brinuti za vinograd, imati ključ od vinskih podruma svih članova koje će redovito obilaziti. Ove godine tu dužnost i čast dobio je poznati i aktivni član u udruzi Krešimir Bodegrajac, također vinogradar i vinar druge generacije, nasljednik vinarije i OPG Bodegrajac. Budući da su svi članovi istakli njegovu posebnu aktivnost u članstvu udruge i primjerom vinogradara i vinara, ne sumnjamo da će pokazni vinograd na Trgu graševine i slijedeće godine biti u dobroj kondiciji i dobrom urodu.

Sve članove Udruge pozdravio je i čestitao dosadašnjem i budućem vinciliru, zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji je istakao da se unatoč korona krizi  koju su u velikoj mjeri osjetili i vinari, kroz vinsku omotnicu pomoglo u nekom dijelu. Na raspolaganju su još neke mjere i poticaji europskih sredstva koje aktivno trebaju koristiti. Uvijek im je na pomoći u okviru sredstava Požeško-slavonska županija koja im pomaže i oko logistike i boljeg razvoja. Jakopović je najavio da će županija uskoro izaći i s Natječajem za pomoć obrtnicima koji su stradali u korona krizi sa 500 tisuća kuna za one najpogođenije.

Nakon završetka berbe i ceremonije uslijedio je domjenak na otvorenom zbog epidemioloških mjera, u dvorištu ugostiteljstva i OPG Ceco. Za vinogradarsku hranu, bunceke i kobasice s kiselim kupusom i palentom pobrinuo se dosadašnji vincilir i Veleučilište u Požegi, za služenje hrane po epidemiološkim mjerama pobrinuli su se učenici Obrtničke škole, ugostiteljskog smjera i njihova profesorica Andrea Drkulac. A za vino su se pobrinuli svi članovi, tako da je u ponudi za degustaciju bilo preko 30 sorti vina, ponajboljih kutjevačkih, nadaleko poznatih vina iz svjetskog centra graševine.