Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 14:49

Apel Stožera CZ - situacija je vrlo ozbiljna, naših 86 zaraženih je u drugim županijama kao 500 dnevno

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

SAMO U TJEDAN DANA IMAMO 400 NOVO ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM A DO SADA VEĆ 30 PREMINULIH OSOBA  -

POŽEGA - Nakon završenog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19. Povodom trenutne situacije sa korona virusom u Požeško-slavonskoj županiji načelnik Stožera Civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izvijestio je građane da je situacija zabrinjavajuća. Župan Tomašević također apelira na poštivanje svih epidemioloških mjera te naglašava kako u županiji u posljednjih tjedan dana od ukupnog broja testiranih osoba, što je otprilike oko 1.500, županija ima gotovo 400 pozitivnih osoba na koronavirus te da u ovim trenucima ne postoji kritična točka ili određeno mjesto zaraze koje se može sanirati, nego se virus proširio te tako stvorio ogroman pritisak na zdravstveni sustav.

Došlo je do proboja virusa u Domove za starije i nemoćne osobe u Pakracu, Lipiku, Požegi i Velikoj te župan Tomašević naglašava kako ni najrizičnije skupine više nisu sigurne. - Situacija je ozbiljna iz razloga što sve veći broj zaraženih osoba dolazi prema bolnicama, a mi možemo govoriti i statistički da je sve veći broj zdravstvenog osoblja zaraženo ili u samoizolaciji. Ako se situacija bude nastavila pogoršavati, pitanje je tko će nas liječiti, a osnovni cilj je upravo svojim postupcima i odgovornosti spriječiti daljnje širenje zaraze. U posljednje vrijeme dobivam niz pritužbi vezano na liječnike obiteljske medicine te na neadekvatno liječenje, preglede “kroz prozor” i sl. Ovim putem pozivam sve liječnike obiteljske medicine na adekvatno liječenje njihovih pacijenata, a sukladno potpisanom ugovoru sa HZZO-om. Ujedno ih pozivam da svoje pacijente evidentiraju te upućuju sve suspektne osobe na testiranje.

Za vremenski period koji nam slijedi, moramo se strogo pridržavati svih preporuka i uputa, kako bi blagdani koji su pred nama bili na određeni način veseliji i sretniji.

Zahvaljujem se svim liječnicima i medicinskom osoblju koji daju nadljudske napore za brigu o našim bolesnicima, ali ako i dalje ne budemo ustrajali u radu, rasporedu, reorganizaciji nećemo učiniti ništa. Brinimo za sebe, štitimo druge, jer je upravo to odgovorno i moralno od svih nas.

Na upit o alternativnim smještajima i stacionarima župan Tomašević je rekao kako se sastanci sa ravnateljima naše tri bolnice vode na dnevnoj razini. - Definirali smo i sekundarne prostore kao što je Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana te također i tercijarne objekte što je upravo danas definirano da se dio prostora u toplicama Lipik sa 30-tak ležajeva proglasi tercijarnim mjestom za lakše oboljele bolesnike. S obzirom da smo prošli tjedan definirali nastavu srednjih škola po C modelu, također imamo i dva đačka doma koji su u Požegi i Pakracu. Ravnatelji đačkih domova dobili su smjernice da korisnici domova pri odlasku svojim kućama ponesu sve svoje stvari i opremu kako bi se prostor nakon njihovog odlaska očistio te kako bi se ležajevi pripremili u slučaju potrebe za novooboljele pacijente. Također sam obavijestio ravnatelje, gradonačelnike te načelnike sukladno potrebama, imamo prostor HEP NOC-a u Velikoj i našu Sportsku dvoranu Tomislav Pirc u Požegi te ćemo biti spremni u slučaju eskalacije virusa. Odlukom ministra znanosti i ministra zdravstva sukladno potrebama, završni razredi medicinskih škola moći će biti pozvani za brigu i pomoć bolničkom osoblju - rekao je Tomašević.

IMG 5750

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević potvrdio je trenutno stanje u županiji te rekao kako je trenutno aktivno 463 slučaja zaraze korona virusom, 396 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 67 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1.237 osoba, a ukupno od početka pandemije imamo pozitivnih 1.879 osoba te ukupno 30 umrlih osoba, kojih je broj povećan zbog prodora virusa i umrlih u domovima za starije na pakračko-lipičkom području.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia rekao je kako na dnevnoj razini imamo nekoliko desetaka novooboljelih osoba te 70-80 novih slučajeva u posljednjih par dana što je jako veliki broj za našu županiju s obzirom na broj stanovnika. - U ovom trenutku zabrinjava proboj virusa u domove za starije i nemoćne osobe iz razloga što ponovno imamo novootkrivene slučajeve u Domu za starije u Požegi, Velikoj te u Ljeskovici. Došle su nove smjernice za rad samih djelatnika domova kako i na koji način se ponašati, voditi svoj život s obzirom na vrstu i opis radnoga mjesta. Djelatnike koji budu u samoizolaciji ili izolaciji teško je zamijeniti, a svakodnevno je potrebno raditi u tri smjene sa korisnicima. Na dnevnoj razini testiramo u COVID ambulanti u Požegi, Pakracu, Općoj županijskoj bolnici u Požegi te se testira oko 200 pacijenata, a najviše zabrinjava što u posljednjih par dana imamo polovicu pozitivnih osoba od ukupnog broja testiranih.IMG 5753

Apeliram na građane koji osjete simptome da se odmah izoliraju, jave svom liječniku obiteljske medicine te ne idu na svoje radno mjesto. Apeliram i molim za odgovornost žitelje naše županije, jer bez discipline i savjesti nećemo moći suzbiti virus.

Kada govorimo o cjepivu, predviđene su dvije doze cijepljenja, što znači da slijedeća dva i pol mjeseca i dalje imamo borbu protiv COVID infekcije te ćemo učinke cjepiva vidjeti tek krajem veljače 2021. godine - rekao je epidemiolog Vitalia.