Subota, 12 Prosinac 2020 09:07

Crveni alarm je već duže u županiji, a zadnji tjedan 500 novo zaraženih

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

TO ZNAČI KADA SE USPOREDIMO S BROJEM STANOVNIKA VEĆIH ŽUPANIJA KAO DA ONI IMAJU 2.500 ZARAŽENIH - ZA PUNO MANJE VARAŽDINSKA ŽUPANIJA JE SVE ZATVORILA PRIJE OSTATKA HRVATSKE -

POŽEGA - Iako Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije redovno upozorava i upućuje apel stanovnicima o potrebitim epidemiološkim mjerama, kao da ih baš nitko ne sluša. Unatoč svim apelima ovaj prošli tjedan, imali smo rekordno veliki broj od 500 novo zaraženih u tjedan dana. To znači kada se usporedimo s brojem stanovnika svih ostalih, većih županija, jer mi smo po broju stanovnika gotovo najmanja županija, znači kao da oni imaju 2.500 zaraženih, a to nemaju.

Za puno manje zaraženih tjedno Varaždinska županija i njihov Stožer CZ donijeli su odluku o potpunom zatvaranju cijele županije puno prije ostatka Hrvatske.

U čemu je onda problem kod nas? Očigledno savjete i apele Stožera CZ nitko ne sluša ili ih nakon što čuju zanemaruju i ne pridržavaju se. Epidemiolog Ante Vitalija ističe da se sve više zaraženih pojavljuje upravo iz obiteljskih okruženja, nakon obiteljskih druženja, veliki broj nakon svinjokolja. Još donedavno, iako su bile zabranjene u više od 50 osoba, svadbe su se održavale i od 150 do 200 osoba. Izigravale su se epidemiološke mjere i prijavljivalo kao dvoje i troje svatove, tako je bilo i s momačkim, djevojačkim zabavama, kafići nisu iz svog zatvorenog prostora, jer su se zbog hladnog vremena terase prorijedile, izvadili jedan stolac, a kamoli uklonili koji stol i napravili razmak između gostiju. Kad si nekoga upozorio u trgovinama da nije stavio masku, kao da si mu opalio šamar, a on je baš bio faca bez maske, pa svi su ga odmah prepoznali u šopingu, a sa maskom nitko ga ni ne pozdravi. Niti na vjerskim događanjima u pravilu nisu se poštivale epidemiološke mjere, bez razmaka i u pravilu rijetki s maskama.

To su bila naša ponašanja u trenutku kada je cijela Hrvatska izgubila kontrolu nad epidemijom Covid 19. Kada je cijela Hrvatska bilježila brojke koje su prema broju stanovnika prema Europi bile u potpunom crvenom i među šest najugroženijih država. Nama se ni tada nije upalila crvena lampica da trebamo promijeniti svoje ponašanje, voditi računa o nošenju maske, držanja razmaka, potrebnom stalnom dezinficiranju ruku, vođenju pojačane higijene i pranja.

Danas to crveno svijetlo gori u cijeloj županiji, imamo još više zaraženih nego prije svih apela i upozorenja. Nisu nas otrijeznile ni brojke da imamo preko 30 preminulih osoba, a zadnjih dana ova brojka je sve veća i veća. Epidemiolog Vitalia upozorava da nećete virus dobiti od nepoznatih osoba, jer s njima se i ne družite, nego od poznatih osoba, prijatelja, rodbine, jer se s njima i dalje bez kontrole družite.

Stoga i ovaj članak neka bude podsjetnik, upozorenje i apel da smo sada na granici da se ovo raširi bez mogućnosti kontrole. I naš bolnički sustav nije bez granica, već sada je potpuno napregnut. Ima Stožer CZ i rezervne planove, rezervne ležajeve, no neće imati zdravstvenog osoblja koje će se brinuti za zaražene i oboljele. Kompletno zdravstveno osoblje već sada daje sve od sebe, a za više, da li će imati snage i kapaciteta.

A sve sada ovisi o nama, da li ćemo se konačno osvijestiti i shvatiti da se ovo ne događa negdje drugdje, nego da je korona virus uveliko baš među nama. Promijenimo hitno svoja ponašanja, držimo se epidemioloških mjera, pomognimo na taj način svima nama. Korona virus može se dogoditi već sutra i Vama.