Petak, 18 Prosinac 2020 10:21

Energetskom obnovom zgrade Policijska uprava štedi 51% energije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Završila je energetska obnova zgrade Policijske uprave Požeško-slavonske, koja je stara više od 40 godina i više nije bila funkcionalna, sa zastarjelom stolarijom, propuštala toplinu, prokišnjavao je krov, zbog zastarjelih instalacija često je dolazilo do kvarova i pucanja cijevi.

Danas je to sasvim druga zgrada, koji osim što lijepo izgleda, stvara velike uštede na troškovima energenata, kaže načelnik PU Željko Grgić. Na zgradi su napravljeni slijedeći poslovi: uređeno cijelo krovište zgrade PU i popratnih zgrada, izvršena zamjena postojeće stolarije i bravarije, toplinska izolacija fasade zgrade (kamena vuna i fasada) izvedba kontaktne fasade ETICS, toplinska izolacija podrumskih zidova grijanog dijela, zamjena postojeće unutarnje i vanjske rasvjete-postavljena led rasvjeta, kompletna rekonstrukcija svih sanitarnih čvorova-11 ukupno (vodovodne instalacije, sanitarije, keramika, unutarnja vrata na kabinama, kotlići, mješalice za vodu), ugradnja termostatskih ventila na sve radijatore, ugradnja zaštite od sunca (električni brisoleji) na južnom pročelju zgrade, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje vode i energije i kontrolnih mjerila energenata i vode.

Zgrada Policijske uprave požeško-slavonske prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred G, a nakon realizacije projekta energetske obnove svrstana u energetski razred C. Smanjenje toplinske energije za grijanje za 50,82% odnosno za 189.160,64 kWh

i smanjenje godišnje potrošnje primarne energije (ukupna ušteda na svih energetskih izvora-plin,klima, el. bojler, ventilacija) za 41,35% odnosno za 323.518,75 kWh, te smanjenje emisije CO2 za 43,06%.

Vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 7,34 milijuna kuna, od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 6,6 milijuna kuna.  Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 4 milijuna kuna.