Srijeda, 27 Siječanj 2021 11:47

Požeška udruga antifašista položila vijence na Židovskom groblju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA TRADICIONALNIM OBIČAJEM POLAGANJA KAMENČIĆA NA SPOMENIKE -

POŽEGA - Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega, zajedno s delegacijom Srpskog narodnog vijeća, Gradskog odbora SDP-a Požeško-slavonske županije, zamjenikom župana Miroslavom Grozdanićem obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona na Židovskom grobljku u Požegi. Kratkom komemoracijom prisjetili su se stradanja u cijelom svijetu i poželjeli da se takvo što više nikada ne dogodi, a na povijesna događanja podsjetio ih je Kazimir Semunović. Nakon spomena o tom datumu sjećanja, predsjednica UABA Kata Holjevac je pozvala na minutu šutnje i polaganje vijenaca, te da se upute do grobova i na grobove stave po jedan kamenčić, slijedeći stari i tradicionalni židovski običaj na groblju.

Požeško, tako nazvano, „židovsko groblje“ u biti je mrtvo groblje jer na njemu nije sahranjen nitko od 2. Svjetskog rata, pošto su tada nestali i posljednji pripadnici Židovskog naroda iz grada Požege. Groblje je dugo godina bilo zapušteno, ali je prije više od deset godina uređeno i danas ima status spomen groblja.

Od preko 60 židovskih obitelji u Požegi je ostao živ samo jedan dječak, Ivica Haas, kojega je sakrila i sačuvala požeška obitelj Taborsky, kasnije proglašeni pravednici među narodima od strane izraelske države. Niti jedan pripadnik židovskog naroda od evidentiranih 112 osoba u Požegi nije preživio holokaust.