Srijeda, 24 Veljača 2021 09:11

Veleučilište u Požegi promoviralo novi vizualni identitet svojih vina s povijesnom "rudinskom glavom" na etiketi

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VETOVO - U vinskoj klijeti Studija vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo na padinama iznad Vetova Veleučilište u Požegi promoviralo je novi vizualni identitet i svoje nove etikete za sve uspješnija vina. Motiv nove etikete su povijesne "rudinske glave" arheološki nalasci iz Benediktinske opatije sv. Mihovila na Rudini. Prvi spomen ove opatije datira iz 13. stoljeća i najstarije je sakralno zdanje na području srednjevjekovne Požeške županije. "Rudinske glave" ukrašavale su crkvu na vanjskim stranama apside, a pronađene su u prošlom stoljeću, te ih se desetak danas nalazi u Gradskom muzeju u Požegi.

Sa povijesnim dijelom "rudinskih glava" na promociji novih etiketa upoznala nas je zamjenica ravnateljice Gradskog muzeja Ivana Domanović, kroz kraću video prezentaciju, dok je Pročelnik poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić istakao nešto podrobnije o vinima koja su nakon desetak godina dobila novi vizualni identitet sa novom etiketom. "Rudina je lokalitet koji postoji stoljećima, a smatra se kako su upravo tamo bili i prvi vinogradi na području Požeštine. Uz to, imaju prepoznatljive motive koji se nisu odveć koristili u promidžbene svrhe, a mogu se izvrsno složiti s raznim materijalima i potrebama. S novom etiketom naći će se prva tri vina, sva su vrhunska a to su Chardonnay, Syrah, izborna berba Pinota crnog te dvije etikete za pokusna vina na koje se mogu pisati parametri. Upravo ova tri vina su na nedavnom natjecanju u kvaliteti vina odnijela tri Zlatne medalje.

 - Odlučili smo se za novi vizualni identitet upravo iz razloga jednog novog pravca kojim Veleučilište ide, a to je osnutak Fakulteta turizma i ruralnog razvoja. Uz studij eno-gastronomije koji se nalazi u postupku akreditacije i za koji upisi kreću već ove jeseni, tako ćemo snažnije povezati turizam, ekonomiju i prehrambenu tehnologiju - istakao je prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić, koji dodaje da je Veleučilište s Gradskim muzejom sklopilo sporazum o suradnji i pravima korištenja "rudinskih glava" na novim etiketama u budućnosti.

Nakon promocije uslijedila je degustacija vina s novim etiketama uz tamburaške note koje su izveli mladi tamburaši.