Petak, 22 Ožujak 2013 12:06

Nedostatak sredstava stopira rad udruge

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE VINOGRADARA STJEPAN KOYDL  -

 

POŽEGA – Godišnja skupština Udruge vinogradara i vinara Stjepan Koydl iznijela je pred članove neugodnu konstataciju da se u prošloj godini udruga financirala isključivo od članarine članova, koja iznosi 100 kuna po članu, te da su ta sredstva bila dostatna samo da se pokriju financijski troškovi prostorija društva, gradskog vinskog podruma, dok za neke planirane aktivnosti nije bilo sredstava. IMG 4444Održano je nekoliko stručnih i savjetodavnih predavanja za članove vinogradare, vinare i voćare, koje su održali stručnjaci i savjetodavci poljoprivredne službe. Kao najuspješniji projekt u kojem su sudjelovali članovi udruge ocijenjen je projekt Požeško Vincelovo – zeleno i plavo.

Vinogradari su posebno zadovoljni sanacijom najkritičnijih točaka na vinogradskim putovima, koje je financirao grad Požega, jer to sad omogućuje neometano kretanje. Betonirani su svi teži usponi a ostatak putova nasipan, a na taj način će se uz pomoć grada i dalje održavati vinogradarski putovi.

IMG 4443Članovi udruge će po planu ove godine ići na Poljoprivredni sajam u Gudovac, sudjelovat će u izradi strategije razvoja vinogradarstva u okviru zaštićenog krajobraza koji status ima Požeško vinogorje, sudjelovat će u tradicionalnim obilježavanjima vinogradarskih datuma, od sv. Urbana, sv. Vida, Martinja, Vincelova. Udruga aktivno učestvuje u projektu selekcije vinove loze u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba i spašavanju onoga što se spasiti da, spašavanju starih sorti kojih se još nađe u našim vinogradima. Znademo pouzdano da je graševina u ovom vinogorju sađena još 1864. godine pa se pripremamo i za ovu veliku obljetnicu, obilježavanje 150 godina graševine u Požeškom vinogorju – istakao je u planu Ivica Ajanović, tajnik udruge.

Kako je ovo bila i izborna skupština za predsjednika je i u novom mandatu izabran Dinko Vojak, za dopredsjednika Ivan Zrinščak, tajnika Ivica Ajanović, a za rizničarku Antoniju Hart, sa željom da joj blagajna bude ubuduće punija.