Petak, 11 Lipanj 2021 07:11

Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Vlade Laučana prvog poginulog Pakračana

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PAKRAC - U organizaciji Udruge branitelja hrvatske policije Pakraca i Lipika održana je komemoracija kod spomen obilježja na Toranjskom putu, mjestu na kojem su prije trideset godina srpski teroristi ubili hrvatskog policajca Vladu Laučana, prvu žrtvu u Domovinskom ratu na čitavom području zapadne Slavonije, koji je prilikom obavljanja redovnog policijskog posla na Toranjskom putu 9. lipnja 1991. godine mučki ubijen iz zasjede.

3de77962d019bc1159ce3deeb151a598 2 XL

Uz obitelj Vlade Laučana, vijence i svijeće položili  su ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s načelnikom policijske postaje Pakrac Robertom Hrastićem, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik te predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991. godine.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge branitelja hrvatske policije Pakraca i Lipika naglasio je kako nažalost nedovoljno ljudi zna za žrtvu Vlade Laučana te da iz tog razloga trebamo učiniti sve da se žrtva ne zaboravi i nadati se da će uspomena na njega i na onih tisuće poginulih branitelja ostati živjeti i dalje.

„Ovom prigodom prisjećamo se Vlade Laučana, prvog Pakračanina, prve žrtve koja je na ovim prostorima utkala svoj život u temelje suvremene Republike Hrvatske. Na sadašnjim i budućim generacijama je da izgrađuju upravo onakvu državu za kakvu su se hrvatski branitelji borili, a to možemo samo zajedno i ustrajno.“ – istaknula je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.3de77962d019bc1159ce3deeb151a598 XL

Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja, održana je sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM koju je održao vlč. Jozo Zorić.