Nedjelja, 31 Ožujak 2013 16:22

Dodatne obuke za 500 vatrogasaca

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

OSPOSOBLJAVANJE ZA SPECIJALNOSTI U VATROGASTVU  -

 

IMG 5231PLETERNICA - Zbog velikog interesa i broja prijavljenih vatrogasaca za pojedine specijalnosti odrađeno je čak pet nastavnih grupa vatrogasaca za osposobljavanje za tri specijalnosti i to po dvije grupe za „ Aparati za zaštitu dišnih organa“ i „Spašavanje pri tehničkim intervencijama“ te jedna grupa za specijalnost „Akcidenti s opasnim tvarima“. Prva grupa vatrogasaca krajem mjeseca veljače osposobljena je za specijalnost „Aparati za zaštitu dišnih organa u Kutjevu a druga grupa u Velikoj. Na osposobljavanju je sudjelovalo ukupno 208 vatrogasaca iz Vatrogasnih centara Kutjevo, Čaglin, Pleternica Jakšić, Brestovac, Velika, Kaptol, Požega i Lipik.

IMG 5233Dvije nastavne grupe za specijalnosti „Spašavanje pri tehničkim intervencijama“ održane su u Pleternici. Predavači su bili čelnici zapovjedništva Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda. Polaznici su stekli teoretska i praktična znanja za rad sa tehničkim alatima i spašavanju osoba u težim prometnim nezgodama.

IMG 5235- Potrebito je naglasiti da smo veoma zadovoljni kvalitetom osposobljavanja te smo zahvaljujući navedenim predavačima osposobili velik broj operativnih vatrogasaca, tako da sada imajući u vidu kandidate koji su istu obuku prošli u 2010. i 2011. godini imamo u 10 središnjih DVD-a oko 400 i u ostalim DVD-ima oko 100 operativnih vatrogasaca osposobljenih za navedene specijalnosti - rekao je predsjednik VZŽ Željko Petrović, te dodao da se uz obuku za specijalnosti provode i obuke za zvanja i klase u vatrogastvu koju je uspješno završilo oko 250 vatrogasaca za zvanje vatrogasca, vatrogasca I kl., vatrogasnog dočasnika i vatrogasnog dočasnika I kl. a još će biti održano osposobljavanje za vatrogasnog časnika I kl. kojem će pristupiti 25 kandidata u zvanju vatrogasnog časnika, a isto će biti održano u DVD Kutjevo u mjesecu travnju.

IMG 5238Osposobljavanja će se nastaviti i tijekom 4. i 5. mjeseca za rad sa motornom pilom kroz 7 nastavnih grupa na kojima će učešće uzeti 250 operativnih vatrogasaca, te jedna nastavna grupa za obuku za gašenje šumskih požara i prijevoz helikopterom, a za potrebe dislokacije operativnih vatrogasaca kroz solidarnu dislokaciju na priobalje.                                         

- Sigurni smo da će se kroz navedena osposobljavanja za zvanja, klase i specijalnosti uvelike podići razina znanja operativnih vatrogasaca u DVD-ima, a samim time i sigurnost i učinkovitost rada na intervencijama, što se već pokazalo u radu operativnih vatrogasaca DVD-a u intervencijama, akcidentima, tehničkim intervencijama i gašenju požara otvorenog prostora i šumskih požara u proteklom periodu – istakao je Željko Petrović.