Srijeda, 30 Lipanj 2021 18:16

Završna konferencija projekta "Interpretacijski centar Terra Panonica" u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - U prostoru multimedijalne dvorane održana je Završna konferencija projekta "Interpretacijski centar Terra Panonica" u Pleternici. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi  24.718.714,00 kn od čega je EU sufinanciranje80,91% ili 19.617.772,00 kn. Sufinancirano je sredstvima EU fonda za regionalni razvoj. Prijavitelj projekta je grad Pleternica a partneri na projektu su Turistička zajednica grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Razdoblje provedbe projekta je od  01.03.2017. do 31.01.2021.

Projektom TerraPanonica osigurati će se trajna infrastruktura i polazišna točka svim ljubiteljima prirode koja u Požeško-slavonskoj županiji svoj potencijal temelji na ekološkoj mreži NATURA 2000, velikoj bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i nalazištima fosila Panonskog mora starih preko 24 milijuna godina. Upravno će se na temelju tih prirodnih potencijala uspostaviti infrastruktura i sustav upravljanja kako bi se navedeni potencijali stavili u svrhu gospodarskog razvoja cijele županije uz istovremeno razvijanje svijesti o zaštiti prirode i očuvanju prirodne baštine

Projektne aktivnosti su: Priprema projektno – tehničke dokumentacije; Posjetiteljska infrastruktura; Edukacija i interpretacija; Istraživački modul – monitoring; Edukacijski programi za nositelje, partnere i dionike; Edukacijski programi za posjetitelje; Promocija i vidljivost;Upravljanje projektom.

Opći cilj projekta je povećanje turističke aktivnosti i povećanje gospodarske aktivnosti na području cijele županije, a specifični ciljevi projekta su:

održivo korištenje prirodne baštine s ciljem doprinosa održivom društveno – gospodarskom razvoju grada Pleternice kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica s pomno razrađenim interpretacijskim i edukacijskim programima za različite ciljne skupine tijekom cijele godine. Ciljana skupina su mala obiteljska gospodarstva, udruge, osnovnoškolska djeca, mladi, turisti, posjetitelji i lokalna zajednica koja će koristiti infrastrukturu. Rezultati projekta su:

-izgrađena i opremljena turistička infrastruktura-ICTP i šetnica,

-povećan udio broja posjetitelja koji su sudjelovali u edukativnim sadržajima za više od 25%,

-povećan broj novozaposlenih za minimalno 3 djelatnika

-povećan broj turističkih sadržaja za minimalno 8,

-uvođenje obnovljivih izvora energije-solarna elektrana na ICTP.

U sklopu cjelokupnog projekta izgrađen je Interpretacijski centar s multimedijalnom izložbom i multimedijalna dvorana, nabavljen je turistički vlak, održane brojne edukacije ciljnih skupina, stručne konferencije i održani kampovi u prirodi za djecu te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u daljoj budućnosti, istakla je voditeljica projekta Jasna Hofman prilikom prezentacije projekta za konferenciji.

- Iako je ovo završna konferencija, novi je početak projekta. Kada se prisjetim vremena prije šest godina kada smo planirali ovaj projekt imali smo želju samo staviti u funkciju multimedijalnu dvoranu. Godinama prije smo to pokušavali dok se nije pojavio Program održivog razvoja korištenja prirodne baštine gdje smo uspjeli ne samo dobiti ovu dvoranu već i jednu novu i veliku dodatnu vrijednost. Dobili smo jedan Interpretacijski centar koji sada uz infrastrukturu infrastrukturu nudi nove sadržaje, umrežava ljude na području cijele Pleternice i otvara nove turističke sadržaje - istakla je pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

Da je ovo sada nastala prekrasna turistička priča, koja tek otvara budućnost i svima otvara nepoznate priče naše županije koja je među prvim županijama u Hrvatskoj koje imaju čisti zrak, nezagađenu vodu i tlo, nudi ono što Europa više nema istakao je dr. sc. Ivica Samardžić iz JU za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ.

Ponosna je bila i ona koja je to sve započela kao gradonačelnica Pleternice, danas požeško-slavonska županica Antonija Jozić, jer ovaj projekt sada nosi neke druge stvari koje u početku nisu ni bile prioritetne, nego su se sada iskristalizirale i donijele nove prednosti gradu Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji. - Ova velika prirodna bogatstva koja imamo pokazat će svima ova priča koja dolazi iz Pleternice. To je dobra priča i ona će ići dalje. Ponosna sam što ova priča, kao i druge priče iz Pleternice u konačnosti imaju učinak i na naše gospodarstvo, razvoj turizma a kroz turizam i razvoj cjelokupnog društva.

 Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice

Lenta new