Srijeda, 15 Rujan 2021 09:28

HPD "Sokolovac" na pohodu „Nepoznata Krndija“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA / KUTJEVO - Treći puta je održan izlet Nepoznata Krndija na kojima je do sada bilo oko 150 planinara iz 10-ak planinarskih društava tako da ovaj izlet na godinu može nositi naziv Poznata Krndija.

Ove godine je bilo prisutno 44 planinara iz 5 planinarskih društava - HPD „Vidim“ Kutjevo, PD „Zanatlija“ Osijek, HPD „Bršljan – Jankovac“ Osijek, PD „Dilj gora“ Slavonski Brod i HPD „Sokolovac“ Požega.

1 tRG GRAŠEVINE

U dogovoreno vrijeme krenuli smo ispred Ćire, a u Kutjevu na Trgu Graševine dočekala nas je još jedna grupa planinara. Nakon fotografiranja ispred gradske kuće  krećemo kroz kutjevačke vinograde prelazeći Duboki potok na kraju Kutjeva prema Bektežu i ulazimo u gustu i još uvijek zelenu šuma koja nas je gotovo cijelim putem skrivala od sunca i vrućine.

Otprilike dva sata vremena od polaska uslijedila je malo veća pauza za odmor i okrjepu koju smo iskoristili za upoznavanje sudionika sa znamenitostima Krndije, o kojima su čitali Svjetlana iz Slavonskog Broda, Ana iz Osijeka i Bruno iz Požege, koji je imao tu čast i čitao najzanimljiviji dio koji kaže kako se na Krndiji nalaze vulkanske stijene (na Lončarskom visu): trahiandeziti (latiti), andeziti i da su trahiandeziti nastali u svezi sa sinsedimentacijskim vulkanizmom u dobu kad su se taložili otnang-karpatski sedimenti duž rasjednih sustava, a kristalizirali su se u podmorskim uvjetima. Čitatelji su pozdravljeni velikim pljeskom oduševljenja.

Staza i cijeli izlet bili su puni iznenađenja, a putem smo vrludali kroz potoke, livade, šikare, šume, vinograde, polja, kroz mnoštvo raznog bilja i grmlja.40

Na početku je najavljen samo jedan „jači“ uspon, iako ih je bilo više, a samo jedan je najavljen iz razloga da pojedini izletnici ne odustanu.

Najteži uspon uslijedio je nakon drugog spuštanja u Duboki potok, koji su svi uspješno svladali (na daleko poznati uspon „uz žicu“).  Vodič se nakon uspona nije obraćao planinarima iz sigurnosnih razloga i zbog potencijalnih verbalnih „čašćenja“.

Nakon dolaska u poznati i prekrasni dvorac Kutjevo svi usponi i padanja na zadnji dio tijela, sva proklizavanja i sva preskakanja jaraka i ograda, vodiču su oprošteni zbog zadovoljstva programom u atriju dvorca, i u samom dvorcu.Po povratku na poljoprivredno imanje proslavili smo dva rođendana, otplesali kukunješće, a kasnije uz druženje nekoliko parova je otplesalo i polustiskavac.

36

Vodiči izleta bili su Tomislav Garilović, Vinko Krsnik i Predrag Livak. Službeni fotograf je bio Slaven Brnić iz Slavonskog Broda. Ukupno trajanje izleta i programa je bilo 6.5 sati uz oko 16 prijeđenih kilometara.

Krndija nas je možda malo iscrpila, ali nam je pružila prekrasne poglede na kutjevački kraj, te mnoštvo smijeha.

Autor: Vladimir Protić