Srijeda, 10 Travanj 2013 18:35

Hrvatski lovci su uzor Europskoj uniji

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Redovna godišnja skupština Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije istakla je činjenicu da je to jedan od najboljih lovačkih saveza po pitanju ispunjavanja zakonskih obveza koje se postavljaju pred lovce. Savez je pohvalio i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. IMG 5844– Iako je to jedan od manjih saveza on je jedan od najorganiziranijih. Lovci su pokazali da su pravi gospodari i i svoj na svome, a skorim ulaskom u Europsku uniju možemo biti primjer i njima, jer oni u Europi još mogu loviti jedino u gaterima, dok mi u prirodi imamo veliko bogatstvo i veliki broj divljači. Ako nas politika podrži mi ćemo nastaviti i dalje loviti i prenositi našu tradiciju s oca na sina, što se posebno u lovstvu događa već generacijama.

IMG 5839Naša lovišta su puna isključivo zbog dobrog gospodarenja i brige koju lovci svakodnevno vode u svojim lovištima. – Naša puška je na našem ramenu u našem lovištu, a lovci u našem kraju sudjeluju u svim događanjima u svojim sredinama, a posebno su aktivni u humanitarnim akcijama - istakao je predsjednik županijskog saveza Zdravko Vujnović, koji je najavio i dva velika sportska događanja na strelištu uz Bzenici. Rijetki su savezi koji imaju tako uređeno strelište, koje je sagrađeno velikim trudom svih lovaca i uz pomoć HLS i rukovodstva na čelu s Đurom Dečakom. Posebno se to odnosilo kada je savez osigurao potrebna sredstva za dovršenje strelišta, kada nisu dobili obećanu potporu tadašnjeg županijskog rukovodstva. Ta potpora i danas izostaje, jer Požeško-slavonska županija kao jedna od rijetkih županija Lovačkom savezu ne vraća sredstva od lovačkih koncesija predviđena za unapređenje lovstva. Godišnje bi to iznosilo oko pola milijuna kuna, na što su svi delegati lovačkih društava negativno reagirali, a zapravo kroz niz godina lovci su ostali bez desetak milijuna kuna sredstava od svoje županije. Lovci imaju problema i oko legalizacije svojih lovačkih domova koji se počesto nalaze na neurbaniziranom prostoru, a često i na zemljištu Hrvatskih šuma, što će biti teško rješiv problem.

Usvojen je i financijski plan koji se najvećim dijelom puni od ne malih lovačkih članarina, koja se po lovcu u nekim društvima penju i do tisuću kuna. Ove godine naš savez bit će domaćin i proslavi sv. Huberta za sve županijske lovačke saveze hrvatske. Za tu prigodu sva lovačka društva dobit će i svoje nove zastave za svečani mimohod.