Subota, 25 Rujan 2021 12:52

Jutrošnjim pohodom više planinarskih društava otvorena Požeška planinarska obilaznica duga 34 km

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA - Požeška planinarska obilaznica – PPO – duga je 34 km, sa 6 kontrolnih točaka, a počinje i završava na Trgu Sv. Trojstva u Požegi. Prema riječima predsjednika HPD Gojzerica Višeslava Turkovića, Požeška planinarske obilaznica posvećena je gradu Požegi i Požežanima koji upravo na dijelovima ove obilaznice svakodnevno uživaju u miru, prirodi, povijesti i prekrasnim pogledima na grad i Zlatnu dolinu.

 - Požega je do sada bio jedini grad u Hrvatskoj koji ima planine u zaleđu, a nije imao svoju planinarsku obilaznicu. Danas je tome kraj. Podsjetimo, Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega u svom radu naslanja se na dugu tradiciju planinarstva u Požeštini. Julije Kempf, požeški učitelj i utemeljitelj planinarstva u Požeštini, davne 1898. godine osniva ”Papuk”, podružnicu “Hrvatskog planinarskog društva” iz Zagreba. Bio je to povijesni događaj za grad i okolicu, a podružnica je postala jezgra za daljnji razvoj planinarstva u Požeštini i cijeloj Slavoniji. Kroz povijest planinarstvo ovog kraja razvijalo se i raslo. Ostvareni su veliki rezultati, kroz ekspedicije i uspone na mnoge vrhove Europe i ostalih kontinenata. No postoji još mnogo prostora za ostvarenje većih i značajnijih ciljeva, pa potaknuti tom željom i voljom otvaramo ovu Požešku planinarsku obilaznicu, te ju poklanjamo svom voljenom gradu i građanima. - naglasio je Turković te zahvalio članovima i prijateljima društva koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Uz broje planinare iz cijele Hrvatske, otvorenju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Požege dr. sc. Borislav Miličević i dopredsjednica Hrvatskog planinarskog savez Jadranka Čoklica.

- U ime Grada Požege i našeg gradonačelnika želim vam izraziti dobrodošlicu u naš grad. Čestitam vrijednim članovima HPD Gojzerica koji su uistinu uložili jako puno truda da danas imamo priliku otvoriti Požešku planinarsku obilaznicu koja obuhvaća znamenitosti kojima se mi, Požežani, dičimo. Dragi planinari, nadam se da ćete danas uživati u prirodi, obilazeći ovu stazu te se još puna puta vratiti u Požegu. – poručio je dr. sc. Borislav Miličević.

Kontrolne točke su:
KTO – 1 KRIŽ NA BRDU SOKOLOVAC, 330 mnv
KTO – 2 BUNAR ANTUNOVAC, 360 mnv
KTO – 3 ŠUMARSKA KUĆA KLAŠNICE, 220 mnv
KTO – 4 BUNAR NA VASINIM LAZAMA, 320 mnv
KTO – 5 KAPELICA SV. VIDA NA VELIKOM KAMENU, 300 mnv
KT    – 6 ZAVJETNI SPOMENIK PRESVETOG TROJSTVA NA CENTRALNOM ”TRGU SV. TROJSTVA” U POŽEGI, 165 mnv