Nedjelja, 26 Rujan 2021 19:27

30. obljetnica prve vojno-redarstvene akcije u Požeštini i prvih žrtava među hrvatskim braniteljima

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KAMENSKA / ORLJAVAC - U organizaciji Udruge hrvatsjkih dragovoljaca domovinskog rata grada Požege održana je 30. obljetnica prve vojno redarstvene akcije u Požeštini, u mjestu Kamenka. U sjećanje na 26. rujna 1991. godine Kamenska je bila poprište prve vojne akcije i borbi u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Na tom području vodile su se borbe oko Kamenske i Mijača, a unatoč otporu i pobjedi Hrvatske vojske pale su i prve žrtve. Svoj život za opstojnost hrvatske države i za oslobođenje područja Kamenske, Mijača i obranu Orljavca dali su hrvatski branitelji: Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić, Ivica Zovko, Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić, Marko Marić i Damir Rukelj.

edc482ce6c5355fb299f5aefe3bf8f5b XL

U znak zahvale, uz spomenik s imenima deset hrvatskih vitezova koji su položili život na oltar domovine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Počast su odali Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, obitelji poginulih, izaslanstvo Požeško-slavonske županije te gradova Požege i Pleternice, Općina Brestovac, Policijska uprave požeško-slavonska, Vojarna 123. brigade i drugi.

Na obilježavanje kod spomenika u Kamenskoj dotrčali su tradicionalno maratonci branitelji u čast svojim poginulim ratrnim prijateljima. Počast je poginulim braniteljima odana i kod spomen obilježja u selu Orljavac.