Četvrtak, 14 Listopad 2021 07:57

Svečanom misom i polaganjem vijenaca obilježena 30. obljetnica stradavanja nedužnih civila u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LIPIK - Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa organizirala je komemoraciju povodom obilježavanja tužnog sjećanja na zločin nad nedužnim hrvatskim civila, žiteljima Lipika. Prije same komemoracije održana je sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Lipiku koju je predvodio vlč. Roko Ivanović.

9a9975ed61463a6dc929492ab2b7763b XLPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na lipičkom groblju počast su žrtvama odali predstavnici obitelji ubijenih i nestalih te izaslanik Ministarstva obrane brigadir Goran Nekić, kao i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja general zbora Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana i počasni građanin Lipika. U ime požeško-slavonske županije počast je odao zamjenik županice Ferdinand Troha, dok je zajednički vijenac položila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem i mnogi drugi.

Prisutnima se, nakon odavanja počasti, obratio Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije koji je zahvalio svima koji su se došli prisjetiti nedužnih žrtava.

 „Kad pogledamo na spomenike s imenima žrtava, vidimo da su to sve bili stari i nemoćni ljudi, koji nikome nisu predstavljali prijetnju, koji nikome ništa nisu učinili i zato su ostajali u svojim domovima, ali nažalost nisu bili svjesni dolaska neviđenog zla na ovim prostorima. U toj svojoj sili, neprijateljima je bio cilj uništiti sve što je hrvatsko i što je katoličko, jer uništene su i dvije župne crkve, u Donjem Čagliću i Lipiku.“, rekao je gradonačelnik Kasana.

Ferdinand Troha, zamjenik županice je rekao kako su ove stradale i nedužne žrtve, dio našeg identiteta kojih se sjećamo svakog ponaosob. Istaknuo je kako žrtvu ovih ljudi nikada ne smijemo zaboraviti, izrazivši sućut svima onima koji su tijekom ovih ratnih događanja izgubili svoje najmilije.