Petak, 22 Listopad 2021 18:31

Obilježen Dan branitelja općine Brestovac i 30. obljetnica osnivanja brestovačke satnije 6. bojne ZNG

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

BRESTOVAC -  Polaganjem vijenaca pred spomenikom Hrvatskim braniteljima u centru mjesta Brestovac, te svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina u Brestovcu započelo je obilježavanje Dana branitelja općine Brestovac. Uz Dan branitelja obilježena je i 30. godišnjica osnutka prve oružane formacije na području općine Brestovac od koje je kasnije nastala brestovačka satnija 6. bojne ZNG, koja je poslije prešla u sastav 123. brigade HV Požega.

Ova oružana formacija dala je veliki doprinos u stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske, a o tom značaju, vrativši se u povijest u dane prvih okupljanja, dobivanja prvog oružja, formiranja prvih postrojbi govorio je u Vatrogasnom domu umirovljeni bojnik HV Mirko Sajfert, predsjednik Podružnice UDVDR RH općine Brestovac.

Uspomene i podatke o tim danima koji su započeli još 1990. godine govorio je general u mirovini Zvonko Peternel, general u mirovini Alojz Tomašević, načelnik općine Zdravko Mandić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Za svih 37-ricu prvih učesnika u samostalnoj satniji Brestovac pripremljena su i uručene su posebne plakete u etuiu. Plakete su uručili načelnik općine Zdravko Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac. Plakete su dobili:  Vinko Augustinović, Tugomir Babić, Ivica Beondić, Dragutin Blažičević, Josip Buće, Branko Čiček, Tihomir Despot, Mato Ferić., Antun Ferić, Antun Franić, Jozo Ilić, Dalibor Knežević, Ivica Lovreković, Ivica Markanjević, Slavko Miljanović, Dragan Nikolić, Ivan Pančić, Zvonko Peternel, Stjepan Podnar, Vladimir Prevendar, Zvonko Rodić, Slavko Rodić, Ivica Rodić, Josip Rosipal, Mirko Sajfert, Milan Starčević, Stjepan Starčević, Ivan Tomić, Vinko Ugrin, Željko Vinković, Josip Vinković, Vlado Vuić, te posmrtno Josip Marinović, Mirko Plešić, Darko Stanišić, Ivica Rutkovski i Zvonko Kukuruzović.

Podružnica UDVDR RH iz Brestovca uručila je posebna priznanja za praćenje i pomoć od prvih dana osnivanja i rada udruge načelniku općine Zdravku Mandiću i predsjedniku Općinskog vijeća Tomi Vrhovcu. U ime svih nagrađenih zahvalio se predsjednik Mirko Sajfert.

Prigodni program i recitacije priredili su učenici OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca, a u nastavku uz svečanu večeru i živu glazbu nastavilo se s druženjem ratnih prijatelja.