Utorak, 23 Travanj 2013 13:37

Promovirali novi DVD „Brlja“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NAJMLAĐI POŽEŠKI KUD POŽEŠKA DOLINA  -

 

DONJI EMOVCI – Najmlađi požeški KUD Požeška dolina koji djeluje nepune četiri godine, njeguje običaje, pjesme i tradiciju požeškog kraja, a posebno se aktivirao oko prikazivanja starih tradicijskih, narodnih običaja. Tako je njihova Dramska skupina u tri godine obradila i snimila tri običaja, „Čijalo“, „Jamac“ i najnoviji „Brlja“ koji govori o običajima i događanjima oko rakije. -. snježanaU jesen kada urode šljive, u selima kreće proizvodnja i „pečenje“ rakije. U pecari bi se u kazanima pekla rakija danonoćno, a redovno bi ih obilazili dečki, bećari a ponijeli bi i tambure. Uz „frišku rakijetinu“ stvarali su šale, podvale, a dešavale su se i razne zgode ali i nezgode. Neke od nezgoda znale su imati i dramatičnije posljedice, pa se zbog toga za rakiju i koristio metaforički izraz „brlja“ – kaže predsjednica KUD-a Snježana Potočnjak.

brljaUpravo o tim nezgodama koje čini „brlja“ članovi društva su snimili DVD po tekstu Ivana Abibovića, koji se primio i režiranja. Film je sniman na više lokacija u Grabarju i Gradištu, a glume članovi KUD-a, ukupno 16 likova od 6 do 65 godina. Kroz film se provlače događanja iz seoske kuće u kojoj hofiraju mlada i naivna Anica i šmucator Iva, a Aničina majka Kata proklinje rakiju i svog počesto pijanog muža Miju. Uz pečenje rakije i muško druženje pjevaju se pjesme, a uz žensko druženje ispred pjesme je prepričavanje događanja iz pecare i tračanje, te ženske pjesme.

Promocija novog DVD upriličena je u Krčmi Zlatni lug u Donjim Emovcima, a sponzor cijelog projekta je požeška Filijala Croatia osiguranja.