Četvrtak, 17 Veljača 2022 11:05

Početna konferencija projekta Klub za mlade "Vallis Humanum"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Održana je početna konferencija projekta pod nazivom Klub za mlade „Vallis Humanum“. Projekt je financiran iz raspoloživih sredstava Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 100.000,00 kuna. Nositelj projekta je Udruga Humanum, a cilj je projekta je tijekom dvanaest mjeseci pomoći mladima na putu do ostvarenja njihova puna potencijala, pomoć pri razvoju njihovih osobnih i profesionalnih vještina te pomoć pri učenju i osobnu rastu.

Cilj programa je i povećanje aktivnosti mladih na području županije, kako bi i oni sami sudjelovali u stvaranju boljega i kvalitetnijeg okruženja i društva u kojemu žele živjeti.

Ovim projektom želi se potaknuti učenike srednjih škola te mlade u dobi od 15 do 30 godina, njih najmanje 100, da postanu aktivni sudionici društva kroz informiranje, neformalno obrazovanje te lokalni, građanski i volonterski aktivizam.

Projekt predviđa rad s mladima temeljen na tri ključna elementa, prvenstveno je usmjeren na mlade, riječ je o prostoru izvan formalnog obrazovanja te je sudjelovanje u aktivnostima rada s mladima dobrovoljno. Predstavlja planiran i organiziran proces osnaživanja mladih za osobni rast i razvoj, izgradnju međuljudskih odnosa te uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvu.

- Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, participacija je mladih u javnoj sferi života iznimno niska, a tom podatku u prilog ide i činjenica da su mladi prethodne dvije godine bili specifično pogođeni raznim epidemiološkim mjerama. Zatvaranje škola i fakulteta otežalo je mladima pristup obrazovanju, a može se reći da su mladi i pomalo stigmatizirani, s obzirom na to da se na njih često gledalo kao na skupinu odgovornu za potencijalno širenje zaraze te pobolijevanje starijih osoba u društvu. S druge strane, nezaposlenost mladih koja je duži period u porastu, niska medijska, politička i građanska pismenost mladih te niska razina povjerenja prema mladima drugih nacionalnosti činjenice su koje ukazuju na probleme s kojima se mladi nose – rekla je voditeljica projekta Nikolina Grbavac.

Predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag otvorila je početnu konferenciju i zahvalila svom timu djelatnika Udruge koji su svojim radom osigurali realizaciju projekta.

Partner na projektu je Studentski centar Požega koji će ujedno omogućiti prostor u novoizgrađenu studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi.

S pretpostavkom da mladi žele biti aktivni, žele sudjelovati i u potpunosti pripadati sredini u kojoj žive, tijekom ovoga projekta, kroz različite radionice i aktivnosti, osigurat će se mladima priliku za dodatnu afirmaciju u društvu te priliku za osobnu nadogradnju, rast i razvoj. U skladu s tim, mladi će moći sudjelovati na različitim radionicama:

  • Spolno zdravlje i spolna prava te stereotipi o spolnosti, voditeljica Julijana Madaj Prpić, profesorica biologije i kemije.
  • Foto-video facilitacija, voditelj Robert Demo, nagrađivani snimatelj i fotograf.
  • Tri slikarske radionice, voditeljica Anita Grbavac Jakobović, dipl. slikarica.
  • Tri radionice iz područja volonterizma, voditeljica Zrinka Suk, EVS/ESS koordinator.
  • Kulturološkim stazama Požeške kotline i terenski izlet na arheološki lokalitet – Rudina – Benediktinska opatija sv. Mihovil, voditeljica Marijana Matijević Pejić, magistra arheologije i povijesti.

Osim navedenih radionica, održat će i radionice na temu mentalnog zdravlja, prevencije nasilja, zdravog života, ljudskih prava, financijske pismenosti, javnoga govora i slično.

Važno je napomenuti da će, po završetku radionica, mladi moći i sami odabrati primjerenu temu te educirati ostale sudionike o izabranoj temi.

Po završetku projekta cilj je osnovati svojevrsni centar za mlade u kojemu će mladi učiti, djelovati te pozitivno utjecati na okruženje u kojemu se nalaze. Klub za mlade radit će od ponedjeljka do petka od 12:00 do 18:00 sati, a psihološko savjetovanje radnim danom od 10:00 do 15:00 sati, odnosno, po dogovoru. 

Početnoj konferenciji prisustvali su i zamjenik županice Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević.

- Moram čestiti na jednom izvrsno vođenom i pripremljenom projektom. S ovoliko malo sredstava, stotinjak tisuća kuna, donose novu vrijednost. Grad Požega podržava poticanje mladih ljudi u društvenom životu lokalne zajednice. Naravno da ih treba ohrabriti i obučiti životu, ni jedan formalni obrazovni program ne sprema čovjeka na život. Rezultati će se vidjeti za godinu dana, a onda ćemo tek vidjeti što je revolucionarno napravljeno – rekao je Borislav Miličević.

- Isto tako čestitam, slušam i jednostavno ne mogu vjerovati da će sve to biti realizirano, ali hoće. Mladi su nositelji progresa, oni nikad nisu zadovoljni jer ni ne trebaju biti, uvijek se može više i bolje. Traže odmah sad, nemaju vremena kao neki stariji koji imamo planove, zato su oni nositelji progresa i ti koji nas potiču da radimo više i kvalitetnije. Drago mi je da je naša udruga Humanum to prepoznala i da radi u tom smjeru – rekao je dožupan Ferdinand Troha.