Ispiši ovu stranicu
Petak, 18 Veljača 2022 12:45

Svečana prisega 33. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Svečanoj prisezi nazočio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović koji je ročnicima uutio čestitke -

POŽEGA - U Vojarni 123. brigade HV Požega održana je svečana prisega 33. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ukupno je prisegnulo 161 ročnik, od kojih 37 žena i 122 muškarca koji dragovoljno pohađaju obuku po redovnom programu. Dvoje vrhunskih sportaša među njima džudaš Robert Klačar i jedriličarka Mihaela Zjena de Micheli-Vitturi pohađaju obuku po skraćenog programu. Ovo je prvi ovogodišnji naraštaj u 2022. godini a obuka im traje 8 tjedana, od 4. veljače do 31. ožujka. Obuka se provodi u Bojni za temeljnu obuku  Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV Požega i na njenim vježbalištima i strelištima.

Od početka uvođenja dragovoljno vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 10.302 ročnika od toga 1.439 žena i 8.863 muškarca.

Tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnicima pripada mjesečna novčana naknada u iznosu od 3.000 kuna neto. Jedan broj ročnika došlo je već za završenim fakultetskim obrazovanjem te im se otvara mogućnost nastavka karijere u Oružanim snagama RH, dok ostali ročnici kroz dalju obuku i specijalističke obuke također mogu nastaviti karijeru u Oružanim snagama RH. Primanje u djelatnu vojnu službu provodi se sukladno potrebama Oružanih snaga RH, kao i godišnjem planu za prijam u Oružane snage RH.

Svečanoj prisezi nazočio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović koji je ročnicima uz čestitke na danoj prisezi istakao i njihov doprinos razvoju OS RH ali i domovine Hrvatske. Većina vas potječe iz obitelji koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i nastavljat će te taj slavni put, jer nama nije nitko ništa poklonio, mi smo se za sve morali sami izboriti u Domovinskom ratu i kasnije - između ostalog je istakao Milanović.

Na pitanja novinara o aktualnoj politici, stanju u državi, vanjskopolitičkim temama, stanju u BiH, Ukrajini, i briselslkim pitanjima odgovarao je 50 minuta, što govori da ima puno aktualnih tema.

Galerija slika