Petak, 20 Svibanj 2022 09:30

Prijem za Ukrajince koji borave u Požeško-slavonskoj županiji povodom Svjetskog dana vyšyvanke – ukrajinske tradicionalne vezene košulje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - U prigodi Svjetskog dana vyšyvanke – ukrajinske tradicionalne vezene košulje, održan je prijem u organizaciji Požeško-slavonska županije zajedno sa pet gradova i pet općina, za raseljene osobe s područja Ukrajine koji sada borave na našim prostorima. Trenutno u našoj županiji boravi 212 Ukrajinaca, a njih 150 je bilo na večeri u svečanoj dvorani Glorija u Požegi.

Svima se obratio gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

“U ime svih stanovnika Požege i Požeštine čestitam vam Dan vezene košulje koji je simbol vašeg domoljublja, zdravlja, ljepote i koji evo stjecajem okolnosti danas proslavljate u Hrvatskoj. Iako je razlog vašeg boravka u mjestima Požeško-slavonske županije zapravo tužan, jer ste izbjegli, kao što su svojevremeno mnogi Hrvati iz svojih domova i svoje domovine pred agresijom, pred silom onih kojima nije dovoljno njihovo nego hoće oteti tuđe, u ovom slučaju vaše.”

IMG 9687 768x512

“Želim vam da ipak zapamtite uspomenu vašeg boravaka u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji jer nadam se da će ovo zlo brzo završiti i da će te se sretno vratiti u svoju domovinu i da će te poneku lijepu uspomenu ponijeti odavdje koja će vas sjećati na dane koje ste boravili kod nas. Živjela Ukrajina!” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić

Nekoliko lijepih riječi uputila im je i županica Antonija Jozić.

“Znamo da je cilj obilježavanja ovog dana očuvanje ukrajinskih vrijednosti i njihovo promicanje među mladima i široj populaciji te da time izražavate vlastiti nacionalni identitet. Stoga nam je današnji dan bio lijepa prigoda za okupljanje svih vas koji ste dom našli na području Požeško-slavonske županije. Nažalost znamo što vi i vaše obitelji prolazite jer je na području naše županije u Pakracu započeo Domovinski rat. Hrvatska je pretrpjela velika ratna razaranja, brojimo i velike žrtve, ali smo svoju slobodu izvojevali i dana baštinimo slobodu i neovisnost u Europskoj uniji.”

IMG 9710 768x512

“Na području naše županije trenutno se nalazi 212 osoba ukrajinskog porijekla. Zajedno s Vladom RH koordiniramo prihvat i zbrinjavanje izbjeglica, osiguravamo zdravstvenu zaštitu, troškove stanovanja, jednokratne pomoći, školovanja djece, a sve s ciljem vaše brže integracije u društvo. Vjerujem da ste osjetili našu gostoljubivost i solidarnost hrvatskog naroda. Nadam se i vjerujem da će nas ovo današnje druženje zbližiti i da osjećate dobrodošlicu u našoj slobodnoj Hrvatskoj. Tu slobodu svim srcem želimo i vašoj državi. Slava Ukrajini!” – rekla je županica Antonija Jozić.

Nakon uvodnih riječi, otplesani su tradicionalni ukrajniski plesovi, a plesači su nosili vezenu košulju – vyšyvanku.

Tradicionalne ukrajinske plesove izveli su članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajina iz Slavonskog Broda, a sve prisutne Ukrajince je pozdravio i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u Republici Hrvatskoj.

IMG 9719

Izvor: rva.hr