Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 22 Svibanj 2022 10:47

Naš najpoznatiji vinar Ivo Enjingi u krugu brojnih prijatelja proslavio 82. rođendan

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

HRNJEVAC - Nema na njemu ni traga da je upravo navršio 82 godine. Živahan, energičan, vedar a još više aktivan u vinogradu i vinskom podrumu. To je taj naš 82. godišnjak, Ivo Enjingi, koji je još do prije par godina na veliko sadio nove vinograde, cijele dane je u vinogradima ili u vinskom podrumu gdje stvara čuda. To je ocjena i njegovih kolega vinara, posebice onih vinogradara iz priobalja koji se ne mogu načuditi kako može dobiti tako kvalitetna crna vina, za koja kontinent nikada nije bio najbolji. Ivo Enjingi je i taj mit srušio i dobio priznanje jadranskih vinara za "majstora crnih vina". A što se sve može napraviti sa graševinom i ostalim sortama bijelih grožđa dokazuju brojne nagrade, priznanja, zlatne medalje i šampionske titule. Enjingi je među prvima odnio zlatnu medalju i na engleskom Decanteru, kada se kod nas nije puno niti znalo za ovo prestižno i svjetsko natjecanje u kvaliteti vina na koja dolazi tisuće uzoraka vina iz cijelog svijeta, svake godine. Zadnje desetljeće iz podruma izlaze isključivo ekološka vina s kojima osvaja europska i prekomorska tržišta.

Upravo 82. rođendan, Ivo Enjingi je dočekao ponovno među svojim brojnim prijateljima i poslovnim partnerima, a bez pandemijskih ograničenja, koja su ga sputavala u obilježavanjima vinogradarskih blagdana, Vincelova i Martinja, i kao trećeg velikog okupljanja, za svoj rođendan. Naravno da je za rođendan pripremio biranih jela, od slavonskog čobanca, kuhanih i pečenih vrsta mesa, kotlovine i na kraju ražnja od janjetine. Sve je to lagano sljubljivano s njegovim ponajboljim vinima, pa i najpoznatijim Venjima koja su osvojila brojne nagrade i proslavila ga u svijetu, ali i 80' koja je nastala za osamdeseti rođendan.

Dobar štimung popratili su vrsni tamburaši, posjetitelji bili posebno zainteresirani za pjevanje, a na kraju je kao kruna svega stigla i velika, višekatna torta, sa koje je prve kriške odrezao sam Enjingi. Zaželimo mu još samo puno ovako plodnih i uspješnih godina, a kako kaže sam Ivo, "ja kod doktora ne idem, nepamtim, a trošim od svih lijekova samo svoja ekološka vina". Uzdravlje, kaže se kad se nazdravlja sa vinom, a kod Enjingija je to stvarno.

Galerija slika