Banner 750x94 cvjetici

Putujuci dnevni boravak 1200x300 01

Breadcrumbs

Četvrtak, 26 Svibanj 2022 17:31

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva 2022. g.

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

2006. godine Hrvatski sabor donio je Odluku kojom je 26. svibnja proglašen Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva, čije je obilježavanje prilika za javnu zahvalu darivateljima i njihovim obiteljima te iskaz solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje organa.

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja.

U Hrvatskoj se mogućim darivateljem organa smatra svaka preminula osoba koja se za života tome nije izričito protivila. Osobe koje poslije smrti ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika obiteljske medicine, koje se upisuju u registar nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva. U Republici Hrvatskoj se transplantacije izvode u pet kliničkih bolničkih centara, a prema podacima mreže Eurotransplant, naša država je posljednjih 10 godina zemlja s najvećim brojem donora po glavi stanovnika u Europi.

"Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa obilježava se iz tri razloga, prvi je da slavimo s primateljima organa kvalitetu života i dar života u svim njegovim oblicima. Drugi je da zahvalimo zdravstvenim djelatnicima koji se samozatajno bore za svaki život, a kada se više ništa ne može učiniti, oni čine još onaj konačni napor da organe održe vitalnima kako bi pomogli nekome drugome. Napor je to ne samo u stručnom, nego i u ljudskom smislu jer treba se suočiti s obiteljima preminulog i zatražiti pristanak za darivanje organa. I treće, želimo iskazati divljenje prema obiteljima, prema ljudima koji su u tim trenucima smogli snagu za taj herojski čin i spasili tuđi život,“ ističe dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica.