Ponedjeljak, 30 Svibanj 2022 11:17

Održana 30. Smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VELIKA - Trodnevna manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ je tradicionalna manifestacija koja se ove godine obilježava jubilarno po 30. puta, a treći dan održana je povorka sudionika Smotre folklora i nastupi Kulturno umjetničkih društava. Zbog vremenskih uvjeta, odnosno kiše koja je poremetila organizaciju – povorka Smotre folklora nije mogla ići od Vatrogasnog doma u Velikoj kako to biva tradicionalno. Bez obzira na to, šator je ponovno bio pun gledatelja, a svi su oni došli uživati u prelijepim prizorima i zvucima tradicije.

Sve je uvodno pozdravio Bernard Gruić ,predsjednik Kulturno umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz Velike, zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji.

On je također dodijelio posebnu zahvalnicu gospodinu Stanku Ragužu – jednom od velikih zagovornika ove smotre, za poseban doprinos u radu KUD-a Ivan Goran Kovačić i povodom obilježavanja 35. godina postojanja, te 30. godina međunarodne smotre folklora. Zahvalnicu su u njegovo ime preuzeli snaha Kristina i unuk.

Svima se također obratio zamjenik županice Ferdinand Troha koji je pohvalio održavanje tradicije.

- Čestitam svima što ste uspjeli organizirati 30. Smotru folklora, ona je za ovaj kraj velika, ne samo za Veliku, nego za cijelu Zlatnu dolinu – pa i šire. Ova tri dana svjedočim interes za ovu smotru, kako ljubitelji folklora nisu zaboravili unatoč zadnje dvije godine, ovu tradiciju. Ako je već tako, neka oči uživaju u ljepoti nošnje koju ćemo danas gledati, neka uši uživaju u glazbi koja će svjedočiti naš identitet, neka nepce uživa kao što je uživalo u prethodna dva dana, a duša neka se ispuni dobrotom ovih ljudi koji su čuvari običaja ovog kraj - rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nastupilo je nekoliko domaćih izvođača među kojima su tradicionalno Veličke mažoretkinje, djeca Dječjeg vrtića Velika u narodnim nošnjama, kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić Velika i Matica umirovljenika Velika. Od gostiju tu su bili HKUD Slavonija Jakšić, KUD Šijaci Biškupci, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut iz Srbije, HKUD „Dubrave“ Aladinići iz Bosne i Hercegovine, KUD „Klokotič“ iz Rumunjske, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše.

Izvor: rva.hr