Četvrtak, 09 Lipanj 2022 08:37

Inkluzija djece i mladih osoba s invaliditetom kroz projekt „Lajkaj Jednakost 2021“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA – Nakon provedbe pilot projekta u 2020. godini, Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske nastavila je s provedbom posebnog projekta pod nazivom „Lajkaj Jednakost 2021“.                                                                

Projekt financira Zaklada Hrvatska za djecu u cjelokupnom iznosu od 49.729,92 kn. Cilj projekta je inkluzija djece i mladih osoba s invaliditetom u društvo, te projekt za članove Udruge ima daleko veću vrijednost nego što govori brojčana vrijednost projekta. Njime se razvija empatija mlađe populacije uglavnom školske djece za najpotrebitije u našem društvu, a mlađe osobe s invaliditetom odnosno djeca s poteškoćama u razvoju osjećaju se prihvaćeno i ravnopravno u društvu svojih vršnjaka.

Projekt se odvijao u nekoliko faza u vremenu od početka travnja te traje do kraja lipnja. U projekt su uključeni mlađi članovi Udruge OSI Požega, članovi njihovih obitelji ili osobni asistenti kao pratnja te razredni odjeli petih razreda OŠ „Dobriša Cesarić“ i Katoličke osnovne škole kao i razredni odjel sedmog razreda iz Katoličke osnovne škole.                                                                 Održavanju glavnih aktivnosti projekta prethodile su posjete razrednim odjelima pri čemu su djelatnici Udruge upoznali učenike ponajprije s Bontonom u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom a potom i s aktivnostima u koje su učenici bili uključeni. Prva aktivnost projekta održala se 13. svibnja u Velikoj i tom prilikom su učenici petih razreda zajedno s članovima Udruge, ponajprije kreirali mješovite grupe sačinjene od svih aktera, sudjelovali tako u edukativnim radionicama u Kući Panonskog mora, a potom se opet u grupama kroz različite sportske i društvene igre zabavili na prostoru Adrenalinskog parka Duboka. Nakon edukativnih i zabavnih radionica osvježenje uz ručak su potražili u predivnom prirodnom ambijentu restorana Čiča Mata nakon kojeg su se svi autobusom uputili natrag u Požegu.

Druga aktivnost odvijala se 19. svibnja na posjedu Ranč Čondić i u nju su bili uključeni učenici sedmog razreda predvođeni razrednicom te veliki broj članova Udruge. Aktivnosti tog dana činile su različite radionice na otvorenom poput viseće kuglane, nogometa, skakanje u vrećama, potezanje užeta, likovne radionice, neizostavni glazbeni kviz te puno smijeha, glazbe…                                      

U svakoj od navedenih aktivnosti sudjelovali su ravnopravno mladi članovi Udruge i učenici te u punom smislu ispunili cilj projekta „Lajkaj Jednakost 2021“. 

Kao i na prethodnoj aktivnosti za sve sudionike na Ranču Čondić je osiguran ručak. Osim osvježenja za sve sudionike Udruga OSI Požega je uspjela putem projekta osigurati odlično prihvaćenu viseću kuglanu, jednoobrazne majice čime se želi istaknuti osjećaj jednakosti, prigodne balone, medalje te je u izradi i foto knjiga koja će samo djelomično prikazati prekrasnu atmosferu sa svih aktivnosti projekta.                                                                                                                   

„Najljepše slike su svi sudionici duboko pohranili u svojim srcima i raduju se njegovoj reprizi“ – poručuju iz Udruge OSI Požega.

Udruga zahvaljuje Zakladi Hrvatska za djecu što je prepoznala vrijednost ovog projekta te razrednim odjelima koji su svojim angažmanom i pristupom učinili svijet ljepšim mjestom za život, a u svojoj lokalnoj zajednici odlične preduvjete za društvo jednakih mogućnosti.