Četvrtak, 11 Kolovoz 2022 08:54

Proslavljena svetkovina sv. Lovre zaštitnika Požeške biskupije i Caritasa

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U srijedu 10. kolovoza 2022. godine, svečano je proslavljena svetkovina sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa u svečevoj požeškoj crkvi svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, zajedno s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem. Na početku slavlja biskup Antun je uputio pozdrav nazočnima istaknuvši: - Dvadeset i peti puta slavimo svetkovinu sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije u njegovoj starodrevnoj crkvi, gdje ga Požežani od davnine štuju. Za nebeskog zaštitnika naše mjesne Crkve potvrdio ga je sv. Ivan Pavao II. Apostolskim breveom „Kršćanske kreposti“, obrazloživši da je čudesna čvrstina Lovrinih kreposti vrijedna našega trajnog razmatranja i nasljedovanja. 

Crkva sv. Lovre jedna je od najstarijih sakralnih objekata u Požegi s kojim je povezana snažna povijesno-kulturna baština grada Požege.

Misnom slavlju prisustvovali su požeško-slavonska županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, te gradonačelnik grada Požege Željko Glavić i njegov zamjenik Borislav Miličević. Budući da je sv. Lovro zaštitnik i Caritasa Požeške biskupije, na slavlju su sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa Požeške biskupije, biskupijski stipendisti Zaklade za siromašne učenike i studente, korisnici Caritasove kuhinje te drugi vjernici, a nakon svete mise u Dvorani sv. Terezije Avilske održan je prigodni program u sklopu kojeg je otvoren natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2022./2023.