Nedjelja, 11 Rujan 2022 09:18

Počela šesta UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2022!

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Prvi dan utrku podrške mentalnom zdravlju djece i mladih započinje više od 6.000 sudionika -

Prijave su otvorene do 18. rujna.

Zagreb, 9. rujna 2022.  – U petak, 9. rujna započela je šesta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza. Ovogodišnja utrka odvija se u sklopu kampanje koju je UNICEF pokrenuo za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani edukativni program za učitelje i nastavnike PoMoZi Da koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja utrke UNICEF će uložiti u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, što će se pozitivno direktno odraziti na više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

UNICEF Mlijecna staza 2022 2Više od 6.000 sudionika, među kojima 900 djece i 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se od 9. do 18. rujna, uz mobilnu aplikaciju i na događanjima uživo, odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske.

Na simboličnom obilježavanju starta utrke u parku Maksimir zajednički poziv na uključenje u utrku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uputili su, uz Reginu M. Castillo, predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željka Josić, dr. med, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, doc. dr. sc Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

U razgovoru s UNICEF-ovom ambasadoricom Mirnom Medaković Stepinac i ambasadoricom utrke Nevenom Rendeli Vejzović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo uputila je važnu poruku: „Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Mnoga djeca i mladi bore se s problemima mentalnog zdravlja u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. Trošak ove tišine može se izračunati u danima, mjesecima, godinama. U izgubljenim snovima i životima trošak ove tišine za tu djecu, njihove obitelji i naše društvo je neprocjenjivo velik. Ovom kampanjom UNICEF želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se nažalost još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja“.

Da je važno razbijati stigmu i tišinu oko mentalnog zdravlja i slušati glasove djece i mladih, poručili su u Maksimiru i predstavnici mladih Barbara Vukas, Dominik Budimir i Lorena Čolak u razgovoru s Adrianom Pezdircom, glumcem i aktivistom za mentalno zdravlje i Ljiljanom Muslić, voditeljicom programa PoMoZi Da. Složili su se da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u njihovim životima te su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja.

Uz poziv da vrijeme za svoje zdravlje pretvorimo u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, zagrijavanje prije starta utrke i simboličnu šetnju Maksimirom, na jednoj od tisuća staza koje vode do zajedničkog cilja, predvodila je Marija Andrijašević, fitness trenerica i ambasadorica utrke.

Utrka Mliječna staza traje od 9. do 18. rujna, a prijave su moguće do zadnjeg dana na mlijecnastaza.hr.  Prijaviti se mogu baš svi – djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke - i svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Kampanju podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva.