Utorak, 04 Listopad 2022 08:58

Obilježena 80. godišnjica stradanja mještana i sela Španovice u 2. Svjetskom ratu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ŠPANOVICA - Komemorativnim skupom pored Spomen obilježja španovačkim žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća u mjestu Španovica, a u organizaciji Zavičajne zajednice Španovčana u Pakracu, obilježena je 80. godišnjica sjećanja na progon sela koji se dogodio u listopadu 1942. godine.

Ovom prigodom, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana Marko Svjetličić istaknuo je kako je prošlo 80 godina otkako je u partizanskom napadu pobijeno više od 140 stanovnika, uništeno i zapaljeno selo, a preostali živući potjerani u progonstvo s trajnom zabranom povratka. - Još je stotine Španovčana stradalo u poraću Drugog svjetskog rata, a oni koji su ostali živjeli su težak život, pun borbe i nastojanja da iz pepela izgrade novi život negdje drugdje.

Izaslanstva Zavičajne zajednice, Grada Pakraca i Hrvatskog žrtvoslovnog društva te općine Ravna Gora položila su vijence ispred spomenika španovačkim žrtvama u razdoblju 1939.-1949. godine, a zamjenik županice Ferdinand Troha u svome obraćanju prisutnima istaknuo je kako u tim mučnim godinama nije pobijedilo zlo jer su unatoč svemu oni koji su preživjeli u svojim srcima imali ljubav koju su prenijeli i na svoje potomke, a zbog toga su i odlučujuće 1991. godine imali dovoljno ljubavi prema svom identitetu da ju iskažu kako bi napokon dobili svoju domovinu.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako je jedini razlog stradavanja onih koji su prije 80 godina izgubili svoje živote u Španovici, kao i onih koji su na pakračkom području stradali prije 30 godina, bio to što su Hrvati. - To je poveznica o kojoj moramo glasno govoriti, to ne smije biti zaboravljeno i zato mi je drago što je Španovčanima, iako su morali otići, ovo selo ostalo u srcu i što je Španovica uvijek bila dio njih. Zato pozivam da se vraćate u Španovicu jer bez ljudi se ne može graditi toliko potrebna infrastruktura.

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u prigodi spomena 80. obljetnice stradanja sela Španovica u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu predvodio je središnje euharistijsko slavlje.