Nedjelja, 22 Siječanj 2023 16:31

Uspon na Viljevo na Dilj gori planinara "Gojzerice" za Vincelovo

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Kao i svake godine planinari HPD Gojzerica Požega zajedno sa planinarima iz Podružnice Oriovac, na Vincelovo pohode obližnje Viljevo na Dilj gori. Viljevo se nalazi na prirodnom platou iznad Brodskog Drenovca, gdje su zasađeni vinogradi na nadmorskoj visini od 297 mnv. Duhoviti Drenovčani osnovali su ovdje i tzv. Alkoholnu republiku, koja ima svoj Statut i pečate te s pomoću nje promoviraju ovu svoju zanimljivu turističku destinaciju. Naročito je zanimljiv Zdravko Ećimović Lojza, domaćin današnjeg izleta, koji je svoju kućicu u vinogradu pretvorio u planinarsko sklonište za sve zalutale i promrzle planinare. Uz pomoć PD Zanatlije iz Osijeka, čiji je inače dugogodišnji član, uspio je legalizirati i prijaviti svoju planinarsku kuću Viljevo na kojoj se sada nalazi tabla HPS-a. Osim toga po obližnjem gorju obilježio je i registrirao ''Štamparevu obilaznicu'' s kojom privlači veliki broj planinara u ove krajeve, dok se jednom godišnje održava službeni obilazak ove zanimljive obilaznice.gojze05

 

Planinari HPD Gojzerica Požega održavaju pristupnu planinarsku stazu iz Oriovca prema Kasonjskom vrhu, koja se u konačnici ubada na ''Štamparevu obilaznicu''. Kao znak dobre suradnje planinari HPD Gojzerice tradicionalno na Vincelovo iz centra Oriovca pohode na Viljevo, gdje zajedno s planinarima iz Osijeka uživaju u blagodatima ovog prekrasnog kraja, kao i slavonskim delicijama i proizvodima vinograda.

Ove godine pohod iz Oriovca poveo je vodič i potpredsjednik društva Boro Jukić, s time da su se okupili u centru Oriovca kod društvenog doma i krenuli zajedno. Mješovita grupa planinara sastavljena od članova HPD Gojzerica Požega iz Požege, Oriovca, Kobaša i šire, krenula je snježnim Diljem preko Kasonjskog vrha prema svom odredištu na Viljevu. Na cilju ih je dočekao već spomenutu domaćim Zdravko Ećimović Lojza sa svojom družicom Tatjanom Burić i počastio ih toplim napicima. Osim toga probali su i slavonsku kobasicu te slaninu pečenu na štapu, probali su i mlado vino, a za kraj Lojza im je pripremio nešto kuhano (kako on to šaljivo kaže ''Kuvala Lumpur'', u čemu bude sve i svašta jestivo i fino). Na Viljevu su zatekli i prijatelje iz PD Zanatlija Osijek s kojima su se ugodno družili i proširili svoja poznanstva.

gojze06

 

Po povratku tradicionalno su skrenuli u voćnjak prijatelja Miroslava Medunića, inače člana društva i poznatog vatrogasca, koji se nalazi odmah iznad Oriovca. Ljubazni domaćin dočekao ih je kao i obično s pregršt hrane i toplih napitaka. Druženje je potrajalo određeno vrijeme, a onda se moralo krenuti kućama. Nakon ugodno provedenog dana brzo su se spustili u Oriovca, gdje se ekipa rastala i krenula svojim kućama.

gojze07