Subota, 28 Siječanj 2023 09:06

Udruga antifašista Požega obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta na židovskom groblju

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA TRADICIONALNIM OBIČAJEM POLAGANJA KAMENČIĆA NA SPOMENIKE - 

POŽEGA - Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega obilježila je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona na Židovskom grobljku u Požegi. Kratkom komemoracijom prisjetili su se stradanja u cijelom svijetu i poželjeli da se takvo što više nikada ne dogodi. Nakon spomena o tom datumu sjećanja, minute šutnje i polaganja vijenca svi su se uputili do grobova i na grobove stavili po jedan kamenčić, slijedeći stari i tradicionalni židovski običaj na groblju.

Požeško, tako nazvano, „židovsko groblje“ u biti je mrtvo groblje jer na njemu nije sahranjen nitko od 2. Svjetskog rata, pošto su tada nestali i posljednji pripadnici Židovskog naroda iz grada Požege. Groblje je dugo godina bilo zapušteno, ali je prije više od deset godina uređeno i danas ima status spomen groblja.

Povodom komemoracije tajnik UABA Ranko Janković uputio je priopćenje za medije povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta: - Okupili smo se povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Danas se na poseban način sjećamo žrtava genocida nad Židovima u doba nacizma. Taj masovni zločin proveli su nacisti i njihovi vjerni saveznici (ustaška NDH, kvislinški režim Milana Nedića u Srbiji i drugi)  s ciljem istrebljenja Židova. Na današnji dan 1945. godine borci sovjetske Crvene armije oslobodili su preostale zatočenike zloglasnoga nacističkog logora smrti Auschwitz u Poljskoj.

Na području NDH tek malobrojni Židovi spasili su se bijegom u partizane, a nekolicinu Židova spasili su hrabri građani pod cijenu vlastita života. Više od stotinu osoba iz Hrvatske proglašeni su pravednicima među narodima, a među njima su Požežani Emanuel i Mandica Taborsky. Oni su spasili dječaka Ivicu Hassa. Njegove roditelje ubili su ustaše. Gotovo cijela židovska zajednica u Požeškoj kotlini stradala je tijekom ustaškog režima. Samo su pojedinci uspjeli izbjeći smrt.

Požeški antifašisti i dalje će njegovati sjećanje na žrtve holokausta. Možemo biti ponosni na naše sugrađane koji su se, kao partizani predvođeni Titom, suprotstavili nacizmu, fašizmu i njihovim domaćim saveznicima. Važno je iz dana u dan razvijati poštovanje prema svakom čovjeku. To je temelj demokracije. Smisao antifašizma u 21. stoljeću je neprestano nastojanje u suzbijanju svih oblika nasilnoga ponašanja, netolerancije i nacionalističke isključivosti. Pametni i dobronamjerni ljudi ponekad su nas podsjećali da trebamo živjeti svoj život, ali i poštovati pravo svakog pojedinca na vlastiti životni put. Čovjeka ne čini ime i prezime nego dobrota, ljubav i odgovornost prema sebi i drugima, stoji u priopćenju koje je potpisao Ranko Janković, prof., tajnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege