Ponedjeljak, 30 Siječanj 2023 11:28

Udruga Mali princ Požega provodi Projekt „Prepoznaj. Pokaži. Nauči.“

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Na temelju provedenoga Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023., Ministarstva znanosti i obrazovanja, Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra „Mali princ“ osigurala je 96.583,47 kuna bespovratnih sredstava za projekt Prepoznaj, pokaži i nauči! Projekt još sufinancira Općina Velika, Općina Čaglin i Grad Kutjevo.

Problematika koja se javlja u današnjem je društvu nedovoljno odgovorna na situacije djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Djeca s teškoćama u razvoju uglavnom imaju ograničene prilike i nerijetko se prema njima odnosi s negativnim pretpostavkama. Susreću se s različitim oblicima isključenosti, koje ih pogađaju u svakodnevnom životu punom izazova. Stoga je potrebno posvetiti veću pažnju njihovim pravima.

PlakatU školskoj je populaciji mnogo učenika koji imaju specifične teškoće učenja, među kojima su najčešći specifični poremećaji čitanja i pisanja. Preporučeni oblici školovanja u praksi se ne primjenjuju u cijelosti, jer nastavni kadar nije dovoljno educiran za pripremu i provedbu istih. Iz te potrebe je nastala i ideja ovog projekta čiji je glavni cilj olakšati odgojno-obrazovnim djelatnicima rad s djecom s poteškoćama u učenju, što podrazumijeva usvajanje specifičnih vještina i znanja.

Projekt je koncipiran kroz održavanje edukativnih radionica i javnih izlaganja tijekom školske godine 2022./2023. – točnije od listopada 2022. godine do kolovoza 2023. godine.

Edukativne radionice održavaju se u šest osnovnih škola (OŠ „IGK“ Velika, OŠ „Mladost“ Jakšić, OŠ Vilima Korajca Kaptol, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Stjepana Radića Čaglin i OŠ Julija Kempfa Požega) i Dječjem vrtiću Velika, a provodi ih mobilni tim, sastavljen od psihologa, logopeda i rehabilitatora. Osim odgojno – obrazovnih djelatnika, u projekt su uključena i djeca/ učenici -

kojima se pruža stručno savjetovanje sa svrhom poticanja i stvaranja ugodnog ozračja i

osjećaja pripadnosti grupi, razvija kvalitetna socijalna interakcija, uče se prepoznati svoje jake strane te pozitivne osobine drugih učenika u razredu.

Projektnim aktivnostima promiče se jednakopravnost, socijalna uključenost i unapređenje

kvalitete života djece i mladih.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja a tehničku pomoć u pripremi i prijavi osigurao je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije