Petak, 03 Veljača 2023 09:02

"Fitići 2023." novi program za sve one koji imaju nekoliko kilogram viška

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uputio je poziv građanima i građankama na sudjelovanje u Program pomoći osobama s problemima prekomjerne tjelesne težine.

Cilj programa "Fitići 2023." je pomoći zainteresiranim pojedincima postaviti realni cilj gubitka tjelesne mase do 15.6.2023., uz pridržavanje odabranih promjena životnog stila u najvećoj mogućoj mjeri.

 - Program se organizira prvi put u sklopu našeg Savjetovališta za promjenu životnog stila. Zamišljen je kroz pojedinačni pristup i grupnu podršku u trajanju od četiri mjeseca. Program je namijenjen kandidatima koji zadovoljavaju kriterije uključivanja i za njih je besplatan. Detalji Programa i kriteriji su u prilogu - istakla je Jasmina Kovačević iz ZJZ PSŽ.

Program „FITIĆI 2023.“

Koliko traje program?                     Početak 15.2.2023. - kraj 15.6.2023.

Tko su sudionici?                Punoljetne osobe koje imaju želju unaprijediti svoje zdravlje, prehrambene navike i imaju prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno indeks tjelesne mase (ITM) > 30 kg/m2. Po ovom pozivu u programu može sudjelovati najviše 30 osoba.

Provjerite ITM: https://zivjetizdravo.eu/2020/02/14/itm-kalkulator/

Što je cilj programa?           Postaviti realan cilj gubitka tjelesne mase i nastojati ga postići do 15.6.2023.,uz pridržavanje odabranih promjena životnog stila u najvećoj mogućoj mjeri.

Kako se prijaviti?                 Svatko tko želi sudjelovati popunjava prijavnicu na poveznici i dobiva termin za dolazak u Centar zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo (Županijska 9, Požega). Sudjelovanje je besplatno. Link na prijavnicu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4Y6oFDMtkyRWMYy-xkGQY0kUT2B8H_SNsb3oXFWRAJHe8zw/viewform

Što nakon prijave?              Nakon što se popuni i pošalje prijavnica, osobu ćemo nazvati i dogovoriti termin dolaska. Termini dostupni uz prethodnu narudžbu su od 6.-10. 2. (ponedjeljak -petak) od 7.30 do 9.30 sati i ponedjeljkom od 15 do 16 sati.

Kako izgleda prvi posjet?   Prijavljena osoba se važe na vagi InBody 270(pametna vaga) te se određuje ITM i procjenjuje je li osoba kandidat za program.

Sve osobe koje ispunjavaju kriterije popunjavaju osobni karton,mjeri se krvni tlak, određuju vrijednosti šećera i masnoće vađenjem krvi iz prsta, dogovaraju se ciljevi i željene promjene životnog stila te dobivaju daljnje upute i drugi termin dolaska u Centar zdravlja.

Osobe koje imaju ITM manji od 30 kg/m2, iako neće sudjelovati u programu dobivaju upute i mogućnost ponovnog besplatnog vaganja na pametnoj vagi u lipnju.

Što se prati u programu?   Uz druge parametre, jednom u dva tjedna prati se (1) gubitak masnog tkiva (%), (2) gubitak tjelesne mase (%), (3) udio mišićne mase (%) uz mogućnost usporedbe napretka sudionika.

Koje su obaveze sudionika?        Pratiti napredak dolaskom u Centar zdravlja jednom u dva tjedna u određenim terminima. Svakodnevno unositi podatke o pridržavanju odabranih promjena životnog stila vezano uz prehranu i tjelesnu aktivnost. Svi sudionici odabiru i prate od 15. 2. (1) promjenu dvije izabrane prehrambene navike, (2) povećanje konzumacije povrća dnevno, (3) povećanje konzumacije voća dnevno, (4) unos vode, (5) tjelesnu aktivnost.

Što je nagrada?                   Bolje zdravlje i bolji životni stil.

Dodatne informacije na telefon 034/311 563 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.