Nedjelja, 12 Veljača 2023 09:30

Od sutra kreće 7-dnevni ROADPOL - Pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Pojačani nadzor je usklađen s akcijama ROADPOL-a za 2023. godinu te se provodi u svima zemljama članicama ROADPOL-a i u svim policijskim upravama u Republici Hrvatsko

Od 13. do 19. veljače na području Policijske uprave požeško-slavonske provodit će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa, dok će se ciljana akcija provesti u četvrtak 16. veljače.

Pojačani nadzor je usklađen s akcijama ROADPOL-a za 2023. godinu te se provodi u svima zemljama članicama ROADPOL-a i u svim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj.

Cilj pojačanog nadzora je preventivno djelovanje i smanjenje događanja teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi, a koje osim velike materijalne štete i ljudskih žrtava odnosno poginulih i ozlijeđenih osoba, izazivaju i veliki interes javnosti te na taj način doprinose negativnoj percepciji sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Jedan od čestih razloga zbog čega se događaju takve nesreće je umor vozača autobusa i teretnih vozila te nepoštivanje zakonskih odredbi.

U sklopu pojačanog nadzora provesti će se i nadzor autobusa, kako redovnih putničkih linija, tako i tzv. „školskih autobusa“ te će se, osim poštivanja zakonskih odredbi o poštivanju radnih vremena i obveznih odmora, posebni naglasak staviti na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.