Petak, 17 Veljača 2023 13:21

OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo domaćin projekata "Budu navijač, ne razbijač" i "Zajedno protiv govora mržnje"

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KUTJEVO - OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo  bila je domaćin nekoliko projekata koje je provela u sklopu nastave, a onda sve prezentirala u Školskoj sportskoj dvorani. Radi se o zajedničkim projektima u suradnji s Policijskom upravom požeško-slavonskom i školom: "Budu navijač, ne razbijač",  "Zajedno protiv govora mržnje" dan ružičastih majica i projekt kampanje "Postani policajac/policajka". Učenici su u sklopu nastave i vannastavnih jedinica pripremili kulturni program, pripremili plakate i banere za provođenje projekata, a onda su to sve zajednički prezentirali u dvorani. Cilj provođenja ovih aktivnosti je sprečavanje vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i drugoj osnovi, sprečavanje svih oblika nereda i nasilja vezanih uz sport te razvijanje navijačke kulture na način da se navija bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja imovine. Policijska uprava ovakvu akciju provela je već u nekim sredinama Požeško-slavonske županije prošle godine a nastavlja i ove godine.

Na početku pozdravili su ih ravnatelj škole Milorad Bandalo koji je istakao da trebaju zajednički nastupiti protiv mržnje prema drugom i drugačijim, a na sportskim susretima uvijek navijati a ne razbijati, zatim kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, koji je istakao da kao aktivni sportaš i ostali sportaši uvijek vole navijanje, a ne nerede i razbijanja, te da kao mladi ljudi to trebaju imati odmah u svom odgoju i da takvi budu i kad odrastu. O samim projektima rekao je voditelj projekata iz PU požeško-slavonske Goran Matijević i pozvao ih da u kasnijim natjecanjima pokažu da su dobri navijači za svoje timove, a ne razbijači. Svim sudionicima Matijević je uručio i Zahvalnice za pomoć u provođenju projekata i preventivne akcije.

U programu koji je uslijedio nastupali su učenici nižih i viših razreda, izveli nekoliko glazbenih točaka, jednu i sa tamburaškim orkestrom, nastupila je i reprezentativka iz Plesne radionice Marine Mihelčić iz Požege, a za kraj su pripadnici Specijalne policije iz postaje Kutjevo prikazali nekoliko borilačkih vještina u savladavanju napadača te njihovo privođenje, nekoliko standardnih načina obrane od napadača, obrane od napada sa raznim hladnim i vatrenim oružjima, brzi napad na napadača koji ugrožava svojim napadom nečiji život, djelovanje u suzbijanju napada, tučnjava, demonstracija, nereda na utakmicama i prosvjedima.

Nakon izlučnih natjecanja u razredima u finalu su nastupili najbolji u igri "Čovjeće ne ljuti se" i šahu. Naravno pobijedili su oni koji su bili staloženi, koji se nisu ljutili i nervirali, koji su imali najbolju ekipu za navijanje, a naravno nije bilo divljanja i razbijanja. Nagrađeni su pobjednici ali i najbolji navijači s najboljim transparentom. Najbolji transparent imali su učenici 4.a i 7.a razreda, a najbolji u "Čovjeće ne ljuti se bili su učenici 7.a, drugo mjesto osvojili su učenici 4.a, a treće ekipa grada Kutjeva.Ovom hvalevrijednom preventivnom aktivnošću ukazalo se učenicima, nastavnicima i njihovim roditeljima na važnost sigurnosti na sportskim natjecanjima te pokušalo senzibilizirati sudionike sportskih događanja o problemima i posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim utakmicama kao i posljedicama koje ostavljaju na društvo.

Uz navedene preventivne aktivnosti promovirana je i kampanja „Postani policajac/policajka“ te su učenici informirani o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te o programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole, a policijski službenici Interventne jedinice policije su prikazali pokaznu vježbu te potaknuli mlade da postanu dio njihovog tima.