Srijeda, 08 Ožujak 2023 08:48

Žene genetikom dominiraju nad muškarcima – kreće li vrijeme da tako bude i u društvenom pogledu?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Ekonomija budućnosti bit će poprilično surova prema „veličini i snazi“ muškaraca  -

Muškarci i žene imaju praktički isti skup od oko 20 000 gena. Jedina fizička razlika u njihovom genetskom sastavu je u spolnim kromosomima. Samo muškarci imaju Y kromosom. Iako je kromosom X nazočan u oba spola, kod žena postoje dvije kopije, a kod muškaraca samo jedna.Upravo zbog toga žene žive dulje, imaju bolji imunitet te su manje osjetljive na određene bolesti. Upravo iz navedenih razloga, u ovom genetskom segmentu može se reći da žene čak i dominiraju.

Čini se da muškarci uvjetovani genetikom na koju upozoravaju znanstvenici, gube utrku u kojoj će lagano, ali izvjesno dominirati žene. I da – ista genetska sudbina događa se i među mnogim ostalim vrstama životinjskog i biljnog života – od štakora, guštera i najmanje još sedamdeset vrsta kralježnjaka, kojima Y-kromosom slabi ili ima sve manju ulogu u odnosu na X-kromosom. A žene i ženke imaju čak dva. Muškarci su osjetljiviji na bolesti kao što je COVID-19, koji čini se ubija više muškaraca nego žena. Prema znanstvenim statistikama žene također bolje preživljavaju rak. Manje je vjerojatno da će patiti od poteškoća u razvoju. Sve je to omogućila genetika žena – podsjeća futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

Žene su izgradile genetsku rasu koja je započela svoj put prije nekoliko tisuća godina, izmučena svim civilizacijskim patnjama i lošim društvenim iskustvima te koja je bivala u prošlosti genetski prožeta rastućom frustracijom. Sve društvene izazove žene su nadvladale da bi danas bile spremne prihvatiti dominantu ulogu za koju su se pripremale od Eve, poručuje genetičar Bryan Sykes sa Sveučilišta Oxford. 

Ekonomija budućnosti bit će poprilično surova prema „veličini i snazi“ muškaraca. Realno tržište tražit će emocionalnu inteligenciju, sadržajnu i kvalitetnu komunikaciju, sposobnost kvalitetne analize i fokusiranja – što većini muškaraca u odnosu na žene i ne ide. Indijke danas u siromašnim dijelovima svoje države nekoliko puta brže uče engleski jezik od muškaraca kako bi udovoljile zahtjevima tržišta. Kineskinje su trenutačno vlasnice više od 40 posto svih privatnih kompanija u svojoj državi. Island je imao premijerku Johannu Sigurdardottir, prvu na svijetu deklariranu lezbijku za šefa države, koja se izričito borila protiv muške elite, najavljujući još 2009. godine da će doći kraj muške hegemonije u svijetu. Muškarci će (prema procjeni Heather Boushey iz Centra za američki napredak) dominirati u budućnosti u samo dvije od 15 kategorija poslova za koje se predviđa da će najviše rasti tijekom sljedećeg desetljeća. A to su domar i računalni inženjer. Žene će imati sve ostalo – njegu djece i starijih osoba, zdravstvenu pomoć, pripremu hrane, prodaju, analitiku tržišta, obrazovanje... - uočava futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić.