Nedjelja, 12 Ožujak 2023 10:14

116. Redovna izvještajna Skupština DVD Jakšić osnovanog 1907. godine

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

JAKŠIĆ - Osnovano daleke 1907. godine DVD Jakšić je jedno od starijih stožernih vatrogasnih društava, jedino na području Općine Jakšić i u svom djelovanju obuhvaća 10 naselja. Naravno da s područja tih naselja dolaze i članovi DVD Jakšić, koje trenutno bilježi 121 člana, od kojih su 29 operativnih članova koji su svi redom osposobljeni za posao vatrogasca, imaju i specijalizirane obuke za pojedine specijalnosti u vatrogastvu, potpuno opremljeni za djelovanje uz korištenje nekoliko vatrogasnih vozila. Njihovu budućnost i opstojnost svakako garantira čak 40 članova podmlatka i vatrogasne mladeži.

Prošle godine preuzeli su još jedno navalno vatrogasno vozilo tipa "Mercedes" iz Tirola u Austriji, dok su po dogovoru svoje staro navalno vozilo donirali DVD Badljevina na području Požeško-slavonske županije. Kako su naglasili na Skupštini, 2022. godina bila je normalnija, nego prijašnje dvije, tako da su imali samo 34 intervencije, od kojih su 15 tehničkih intervencija, 12 požarnih intervencija i 7 ostalih intervencija. Ukupno su na intervencijama odradili 165 radnih sata a ukupno je na intervencije izašao 161 vatrogasac.

Njihova vrijedna jedinica podmlatka i vatrogasne mladeži redovno vježba i sudjeluje na natjecanjima, a ove godine boravili su i u Vatrogasnom kampu u Fažani. Natjecali su se i seniori na općinskom i županijskom nivou, te regionalnim vatrogasnim kupovima u susjednim županijama.

Jakšički vatrogasci nakon što su prije dobili i novo uređeni i nadograđeni Vatrogasni dom, sada puno ulažu u nabavku i obnavljanje osobne i skupne vatrogasne opreme, a za to su prošle godine imali na raspolaganju 653 tisuće kuna. Da su u tome bili i štedljivi govori da su u 2023. godinu prenijeli 90 tisuća kuna, tako da će proračun za ovu godinu iznositi gotovo 95 tisuća eura. Zbog prelaska na euro donijeta je i odluka o visini članarine koja je sada 10 eura.

Čestitke na odličnom rezultatima i podršku u budućem radu dao im je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. Čestitke su im na dobroj suradnji uputili i čelnici udruga s područja općine i prijateljska vatrogasna društva, a posebno dobro surađuju s DVD Tovarnik.

Skupštine su uvijek prigoda da se nagrade oni vatrogasci koji su se istakli svojim radom, oni koji imaju dugi staž u društvu i oni koji su nagrađeni i za hrabrost u djelovanju, te nositelje vatrogasnih spomenica koje dodjeljuje Hrvatski vatrogasni savez. Odličja i diplome uručili su Ivan Baša predsjednik DVD jakšić i Dragutin Žnidarec ispred Vatrogasne zajednice županije.

Spomenica za 10 godina rada:
1. Sara Pus
2. Danijel Šulc
3. Krunoslav Pečur
4. Stjepan Grbeš
5. Željko Banaj
Spomenica za 20 godina rada:
1. Marija Murar
2. Anamarija Kovačić
3. Ana Mautner
4. Tomislav Sračić
5. Marta Maglica
6. Luka Ganić
7. Antun Pus
Brončana vatrogasna medalja:
1. Tomislav Baša
2. Mateo Bulaja
Srebrna vatrogasna medalja
1. Željko Banaj
2. Julija Panijan
3. Josip Čevapović
 
Zlatna vatrogasna medalja
1. Ivan Baša
2. Marko Jaroš
Brončana vatrogasna plamenica
1. Gordan Bijelić
2. Dario Brkić
3. Željko Banaj
Zlatna vatrogasna plamenica
1. Vili Kir
2. Krešimir Petković