Ponedjeljak, 20 Ožujak 2023 09:44

"Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme" prikazali na smotri KUD-a Bektež

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

BEKTEŽ - Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme, kako su priređivali stol za blagovanje, koje su namirnice koristili, koja su to jela bila na stolovima naši starih - pitanja su na koja su odgovore davali članovi KUD Bektež i još 6 gostujućih Kulturno umjetničkih društava iz Požeštine i susjednih županija na prigodnoj smotri u Društvenom domu u Bektežu.

Zaista veliko bogatstvo stolova koja su se nekada svakodnevno našla na jelovniku u vrijeme posta, bila su uglavnom bez mesna, posna jela. Da se moglo i tako lijepo živjeti i objedovati pokazali su jelovnici i izložena jela naših baka. Što su to jeli naši stari, ne samo jeli nego i pili, kako su uređivali svoj svakodnevni stol prikazali su uz članove KUD Bektež  i KUD "Šokačka grana" iz Osijeka, KUD "Lisinski" iz Našica, KUD "Tamburica" iz Velimirovca, KUD "Požeška dolina" iz Požege, KUD "Šoijaci" iz Biškupaca i ŽPS "Drumarice" iz Brodskog Stupnika.

Ocjenjivačka komisija koja je obišla sve stolove, ocijenila je ljepotu i bogatstvo stolova, kušala hranu i slastice,  a za najbolje prikazani, objašnjen natpisima i ispričan pričom članica društva proglašen je najboljim stol KUD "Šokačka grana" iz Osijeka.

U drugom dijelu sva folklorna društva otpjevala su po nekoliko pjesama na pozornici koje su se pjevale u vrijeme Korizme. Svi su dobili dugi pljesak za svoje a' capela izvedbe, a najduži pljesak dobili su članice i članovi KUD "Tamburica" iz Velimirovca. Kako se i ocjena peteročlane komisije također poklapala i s reakcijom posjetitelja Priznanje i nagradu dobio je KUD "Tamburica" od predsjednika KUD Bektež Duška Bjelića.

U nastavku se blagovalo ono što je prikazano na stolu naravno uz pjesmu koja je sada bila spontana.