Srijeda, 24 Svibanj 2023 09:39

KUD "Svilenka" iz Buka provela projekt "Od krpice do sjedalice"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

BUK - Članovi KUD-a "Svilenka" iz Buka predstavili su provedeni projekt u svojoj zajednici pod nazivom "Od krpice do sjedalice". Prijavitelj projekta je Kulturno umjetničko društvo "Svilenka" iz Buka a partneri na projektu su Grad Pleternica i Dječji vrtić Tratinčica.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 86.000,00 kn, a sufinanciran je sredstvima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u vrijednosti od 34.400 kn. Projekt je počeo i odrađen u 2022. godini.

Cilj projekta je osvijestiti djecu o važnosti zbrinjavanja tekstilnih proizvoda, potaknuti građane i naročito mlađu populaciju na aktivnosti vezane za recikliranje tekstilnih proizvoda, povećati razinu znanja o recikliranju, zaštitu okoliša povezati sa više područja - kulturnim i folklornim baštinama našeg kraja, povezati različite generacije: vrtićku djecu mlade generacije i generacije zlatne dobi na aktivnosti vezane za projekt.

Projektom od "Krpice do sjedalice" sa Dječjim vrtićem "Tratinčica" povećali smo razinu znanja o recikliranju i ponovnoj uporabi. Djecu vrtićke odnosno predškolske dobi edukacijama i radionicama ponovne uporabe predmeta osvijestili smo o gospodarenju otpadom te važnosti očuvanja okoliša, a ujedno razvili osjećaj pripadnosti i ljubavi prema kulturnoj baštini.

O projektu je predsjednica "Svilenke" Branka Leist rekla: - Projekt za našu udrugu znači da kulturna baština može oživjeti na sasvim jedan inovativni način. Edukacijama i radionicama ponovne uporabe predmeta na naše najmlađe sugrađane prenijeli smo dašak onoga čime se naša udruga ponosi te time ostvarili cilj osnivanja udruge kojim želimo doprinijeti odgoju i obrazovanju mlađeg naraštaja, njegovanja običaja i očuvanja kulturne baštine.

Projekt i rad partnera na projektu pohvalila je i čestitala članovima pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je istakla da je to pravo povezivanje udruga sa ostalim sudionicima u lokalnoj samoupravi i građanima a na zaštite okoliša i naše prirode. Gotovi proizvodi koji su nastali kroz projekt prodaju se u suvenirnici Muzeja bećarca u Pletrenici.

U projektu je izrađen kratki animirani film koji zorno prikazuje sve aktivnosti projekta i otiskana brošura o projektu i gotovim proizvodima koji su nastali kroz projekt.

Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

pokr 14

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Kulturno umjetničkog društva Svilenka iz Buka i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.